Cât vor cheltui giganţii petrolieri Exxon Mobil şi Chevron în anul 2023?

25

Companiile Exxon Mobil şi Chevron şi-au prezentat planurile pentru anul viitor. Cheltuielile pentru proiectele energetice vor fi mai mari în 2023, anunţă reprezentanţii celor doi giganţi din industria petrolului.

În planurile de viitor, acestea anunţă un an mare pentru investiţii la nivelul Exxon Mobil şi Chevron.

Giganţii petrolieri din SUA îşi cresc cheltuielile pentru proiectele energetice în 2023

În contextul activităţilor, cei doi giganţi petrolieri din Statele Unite şi-au prezentat planurile pentru anul 2023. Având în vedere cererea crescută, dar şi preţurile ridicate ale petrolului, Exxon Mobil şi Chevron intenţionează să majoreze în 2023 cheltuielile pentru proiectele energetice, notează jurnaliştii agenţiei Reuters.

În contextul comparativ, investiţiile vor fi mai mari decât cele din 2022, însă va fi departe de sumele cheltuite în 2013, respectiv mai puţin de jumătate faţă de recordul de 84 miliarde de dolari din acel an.

Concret, în anul 2013, preţurile petrolului erau tranzacţionate deseori la peste 100 de dolari pe baril, aşa cum s-a întâmplat şi în 2022.

În prezent, companiile Exxon Mobil şi Chevron au la dispoziţie fonduri mari, datorită preţurilor mari şi reducerilor de costuri anterioare. Cele două companii au crescut drastic plăţile acţionarilor.

Tensiuni cu Administraţia Joe Biden

În contextul polico-economic, modul în care au acţionat giganţii petrolieri din SUA a adus şi probleme cu Administraţia de la Washington.

Casa Albă a pus presiune din cauza accentului pe randamentul acţionarilor, criticând companiile petroliere pentru că nu şi-au crescut producţia de petrol pentru a ajuta la scăderea preţurilor pentru consumatori.

Astfel, bugetele pentru anul 2023 vor rămâne în limitele stabilite de fiecare mare companie înainte de începerea războiului din Ucraina.

Ce sume vor cheltui Exxon Mobil şi Chevron în 2023?

În contextul financiar, reprezentanţii Exxon Mobil au transmis că vor creşte investiţiile în proiecte anul viitor la 23-25 de miliarde de dolari, de la 22 de miliarde de dolari estimaţi în acest an.

Cât despre Chevron, compania are de gând să cheltuie 17 miliarde de dolari, în creştere faţă de aproximativ 15 miliarde de dolari în acest an.

Creşterile includ noi fonduri pentru proiectele de reducere a emisiilor şi pentru a compensa impactul inflaţiei. Cheltuielile mai mari nu vor duce imediat la o producţie mai mare.

Din punct de vedere productiv, se afirmă că producţia estimată pentru anul 2023, reprezentanţii Exxon au transmis că se aşteaptă ca producţia de anul viitor să fie stabilă, la aproximativ 3,7 milioane de barili echivalent petrol pe zi (boed).

La rândul său, Chevron a prognozat o creştere anuală medie compusă mai mare de 3% până în 2026.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro