Printre serviciile de sănătate publică specifice se vor afla şi serviciile prenatale şi postnatale, precum şi serviciile de consiliere psihologică postnatală

Foto: evz.ro
142

Pentru toate mamele din România, există legea care prevede că acestea pot beneficia de servicii gratuite de evaluare psihologică și consiliere psihologică. Această lege a fost publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare de duminică 15 ianuarie 2023.

Din această dată, imediat după ce devin mame, femeile ar trebui să aibă parte de consiliere psihologică pentru a preveni și trata diferitele tulburări psihice care sunt asociate sarcinii sau nașterii. Prin Legea 33/2023, apărută azi în Monitorul Oficial și care se va aplica de duminică, 15 ianuarie, acest lucru devine posibil.

De altfel, președintele Klaus Iohannis promulgase miercuri, 11 ianuarie, legea care prevede ca pacientele asigurate să beneficieze de servicii de evaluare psihologică şi consiliere psihologică.

Mamele vor beneficia de consiliere psihologică, cu o condiție

În ţara noastă, această lege vine în completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Astfel, printre serviciile de sănătate publică specifice se vor afla şi serviciile prenatale şi postnatale, precum şi serviciile de consiliere psihologică postnatală.

Astfel, mamele vor beneficia de servicii de consiliere psihologică dacă sunt asigurate și în limita bugetului aprobat. În propunerea inițială serviciile de consiliere psihologică erau pe o perioadă de 126 de zile după naştere, la cerere, pentru un număr de maximum șase ore, dar, pentru ca măsura să nu aibă efect asupra bugetului consolidat, s-a renunțat la această formulare.

Prevenția, cel mai bun instrument în reducerea efectelor

În acest sens, deputatul Diana Morar, unul dintre inițiatorii proiectului de lege, a scris în trecut pe pagina sa de socializare că „naşterea unui copil este uneori asociată unor trăiri și dureri severe care pot conduce la predispoziția mamelor de a dezvolta tulburări de anxietate sau obsesiv-compulsive”.

În mesajul său, „Sprijin pentru femei! Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care completează reforma în domeniul sănătății și la care sunt co-inițiator.

Naşterea unui copil este uneori asociată unor trăiri și dureri severe care pot conduce la predispoziția mamelor de a dezvolta tulburări de anxietate sau obsesiv-compulsive.

Legea reglementează dreptul femeilor de a beneficia de servicii de evaluare și consiliere psihologică, în vederea prevenirii şi tratării tulburărilor psihice asociate sarcinii şi naşterii. Aceste servicii vor fi acordate în cadrul maternităților de către personalul superior prevăzut în structura de personal a spitalului. (…)

Prevenţia este cel mai bun instrument în reducerea efectelor tulburărilor care pot apărea, iar aceasta se poate realiza încă din perioada anterioară nașterii, precum și imediat ulterioară acesteia”, a scris Diana Morar într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online