Tanszos Barna: Sistemul de garanție-returnare nu va fi valabil de la 1 octombrie

37

În data de miercuri 31 august, ministrul Tanczos Barna a declarat că sistemul de garanție-returnare nu va fi valabil de la data de 1 octombrie, așa cum declarase anterior. Invitat la Euronews România, ministrul Mediului a precizat că noul termen va fi comunicat săptămâna viitoare.

Ministrul Mediului anunță că sistemul de garanție-returnare pentru ambalajele reciclabile nu va fi terminat până la data de 1 octombrie, atunci când ar fi trebuit să intre în funcțiune.

În acest sens, Tanczos Barna spune că acest termen a fost unul optimist și că următorul termen asumat de compania care administrează, acest sistem va fi anunțat în cursul săptămânii viitoare.

În afirmaţiile sale,”Actele normative sunt în vigoare, noi ne-am propus anul trecut să dezvoltăm sistemul într-un an de zile. Recunosc că a fost un termen extrem de optimist, ne-am propus ca în acest termen să se numească societatea care să fie responsabilă de dezvoltarea sistemului, să înfiinţeze toate centrele de numărare la nivel naţional, patru-cinci la număr în aceste regiuni, ceva similar regiunilor de dezvoltare, mai multe judeţe arondate unor centre de numărare, în acelaşi timp retailerii să cumpere toate aşa-zisele RVM-uri, acele automate, în acelaşi timp să se dezvolte şi sistemul informatic care să lege aceste automate de sistemele de numărare şi să deconteze toată această sumă care va circula prin sistemul SGR. (…) Eu văd partea plină a paharului. Mi se pare absolut normal ca cei care aşteaptă de atâta timp să vadă sistemul funcţional să vadă partea goală a paharului”, a afirmat ministrul Mediului, miercuri seara.

Se va găsi o soluție de compromis pentru o implementare mai rapidă

În plus, ministrul a mai spus că nu crede că ar trebui ca implementarea acestui sistem să dureze un an și jumătate, precizând că vor exista discuții pentru a ajunge la un compromis, în vederea unei implementări mai rapide a acestui sistem.

Astfel, ”Eu cred că nu trebuie să dureze un an şi jumătate cum spun ei, săptămâna aceasta or să se întâlnească colegii mei cu aceste echipe din partea producătorilor şi retailerilor şi sper să găsim soluţia de compromis pentru o implementare mai rapidă. În acelaşi timp, trebuie să le dau dreptate în anumite privinţe: construirea acestor automate este influenţată puternic de lipsa de componente pe piaţa internaţională, cip-uri care lipsesc şi la maşini, şi unde termenul de livrare a ajuns şi la 300 de zile în cazul programului Rabla.

Mai mult, sunt afectaţi cu siguranţă şi de proximitatea războiului, toate aceste lucruri converg şi creează dificultăţi, dar în ciuda acestora sunt convins că sistemul se va construi. (…) Săptămâna viitoare cu siguranţă putem să spunem care este termenul asumat de RetuRO, această companie în care este şi statul cu 20% acţionar, tocmai pentru a fi la masa discuţiilor şi a vedea din interior care este mersul lucrurulor”, a adăugat Tanczos Barna.

Aşadar, ministrul amintește că în acest sistem intră materialele din plastic, aluminiu și sticlă, subliniind că ambalajele contaminate cu ulei sau produse lactate, alături de produsele cosmetice nu se regăsesc, momentan, în acest sistem.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata