Cum să scapi de depunerile de calcar

8

În foarte multe zone ale țării, prezența apei dure reprezintă o problemă extrem de serioasă. Acest lucru se datorează faptului că în apă există anumite săruri alcalino-pământoase, în mod deosebit calciu și magneziu, care sunt slab solubile și ajung să formeze calcar, respectiv un carbonat de sodiu. Este vorba despre un mineral natural, care se depune pe obiectele sanitare și instalații sau formează pete albe inestetice pe baterii, chiuvete, robinete ori veselă.

Mai mult sau mai puțin, depunerile de calcar sunt întâlnite în orice locuință. Pe lângă faptul că sunt vizibil deranjante, acestea pot crea disconfort prin obturarea conductelor și a traseelor de apă, apariția defecțiunilor la echipamentele din casă și reducerea duratei de viață a acestora, iritarea pielii, deteriorarea hainelor ori creșterea consumului de electricitate. În cazul în care te confrunți cu astfel de probleme, iată câteva soluții prin care poți scăpa de acumulările de calcar:

Folosește dispozitive electronice anticalcar

Sărurile de calciu și magneziu se depun treptat pe instalații, conducte sau alte obiecte, formând depunerile de calcar. Un dispozitiv profesional anticalcar are rolul de a condiționa aceste săruri astfel încât ele să nu mai poată forma cruste dure. Mai exact, aparatul electronic generează impulsuri electronice speciale care schimbă procesul de cristalizare a lichidului calcaros și determină calcarul solid să-și piardă abilitatea de a se mai prinde de diferite suprafețe. Substanțele minerale rămân în apă, care își va păstra același conținut, doar că micro-cristalele de carbonat de calciu nu se vor mai putea depune în formă calcaroasă. Mai mult, în timp, dispozitivul va dizolva chiar și depunerile existente și va curăța pas cu pas întreaga instalație.

Apelează la stațiile de dedurizare

Sistemele de dedurizare a apei sunt și ele eficiente pentru eliminarea calcarului. Dedurizatoarele clasice, cu schimb de ioni și consum de sare, îndepărtează sărurile dure de calciu și magneziu și le înlocuiesc cu unele moi care nu formează depuneri. Practic, lichidul calcaros trece printr-o rășină cationică, ce se află într-un vas sub presiune și care atrage ionii pozitivi de calciu și magneziu din apă și eliberează în schimb ioni de sodiu. La un moment dat, capacitatea de schimb a acestei rășini este epuizată și atunci necesită o regenerare care se realizează cu o soluție pe bază de apă și sare.

Dacă vrei să reduci consumul de apă și sare poți opta pentru dedurizatoare fără sare care utilizează tehnologia modernă Template Assisted Crystallization. De fapt, acestea nu dedurizează apa, ci o condiționează ca să nu mai producă depuneri în instalație, la fel ca și un dispozitiv electronic.

Instalează filtre pentru eliminarea calcarului

O altă modalitate de a ține la distanță depunerile de calcar este montarea unor filtre speciale. Poate fi vorba despre filtre cu osmoză inversă, care elimină calcarul în proporție de 97% sau filtre cu nanofiltrare, cu o eficiență de 70%. De asemenea, există și produse cu ultrafiltrare și rășină specială, care pot filtra până la 67% din carbonatul de sodiu prezent în apă.

Utilizează soluții speciale din comerț

Fără îndoială, o modalitate simplă și practică pentru eliminarea depunerilor de calcar o reprezintă și produsele chimice de curățare. Totuși, trebuie menționat faptul că acestea nu rezolvă problema apei dure și că pot deteriora obiectele sanitare și echipamentele dacă nu sunt folosite în mod corespunzător. De exemplu, anumite soluții care sunt sigure pentru un material precum fibra de sticlă nu vor fi potrivite și pentru finisaje precum marmura. În plus, combinarea mai multor produse poate conduce la crearea unor reacții chimice periculoase pentru sănătate.

 

Atunci când vrei să scapi de depunerile de calcar este indicat să găsești o soluție care să te ajute să-ți întreții echipamentele din casă perfect funcționale pentru o perioadă lungă de timp. Un dispozitiv permanent, utilizat în mod constant, reprezintă o alegere ideală pentru a nu lăsa depunerile de calcar să devină o problemă în locuința ta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata