Antreprenorii români își deschid firme în Bulgaria – Care sunt avantajele?

Bulgaria reprezintă o țară bună pentru investiții străine și pentru deschiderea unor firme cu capital străin. Aderarea Bulgariei la Uniunea Europeană a contat foarte mult pentru economia acestei țări, a avut efecte foarte bune asupra ei. În primii zece ani de la aderarea la UE, PIB-ul Bulgariei a crescut de 3 ori, iar economia a devenit performantă. Apoi și această țară, ca multe altele, a fost afectată de criza financiară globală.

În ultimii ani, Bulgaria a avut o creștere stabilă, a atras tot mai mulți investitori străini, care au avut o influență bună asupra mediului de afaceri. Țări precum Olanda, Grecia și Italia au investit în economia națională a acestei țări între anii 2010-2016. De asemenea, Bulgaria s-a bucurat de bune investiții din partea Turciei, Rusiei și chiar a Statelor Unite ale Americii. Bulgaria are în vedere și de acum înainte să dezvolte un sistem flexibil de măsuri de sprijin care să atragă investitorii străini și să-i facă să se simtă cât mai confortabil, în scopul promovării investițiilor.

În calitate de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, Bulgaria participă la libera circulație a mărfurilor, libera circulație a capitalurilor și plăților, libera circulație a persoanelor, libertatea de a presta servicii. Multe din aceste oportunități sunt percepute bine de oamenii de afaceri din Bulgaria, ele deschid perspective de dezvoltare pentru afaceri în această țară.

Foarte mulți întreprinzători români aleg să-și deschidă firme în Bulgaria pentru că au multe avantaje în afaceri

În Bulgaria, Parlamentul a votat în anul 2017 cota unică de impozitare de 10% pe profit și o rată de impozitare uniformă de 10% pe venitul persoanelor fizice. Acesta este un mare avantaj pentru antreprenorii români, având în vedere faptul că în România cota unică de impozitare este de 16%.

Procedura de recuperare a TVA-ului în România este mult mai dificilă comparativ cu Bulgaria. Dacă în Bulgaria TVA-ul se recuperează trimestrial, la noi în țară nu este atât de simplu. Situația din România este dificilă, motiv pentru care se poate întâmpla ca în fiecare an să rămână și sume nerevendicate. Totuși se pot găsi soluții prin care se facilitează recuperarea respectivelor sume de către companiile din țara noastră.

Birocrația în Bulgaria este mai scăzută și fiscalitatea mai relaxată comparativ cu România. Una din principalele probleme din țara noastră este birocrația. Aici se folosesc foarte multe cereri cu subsemnatul ce se redactează olograf, cereri scrise de mână și punerea ștampilelor, tot felul de copii după acte atașate cererilor scrise chiar de mâna autorului, etc. În România predomină contractele scrise pentru că trăim într-o lume a neîncrederii, unde cuvântul dat nu mai este suficient, nu mai există prezumția de bună-credință. În România totul este reglementat. Birocrația este prezentă și în cooperarea interumană.

Ce investiții se fac în Bulgaria? Se preferă investițiile pentru locurile de producție. De asemenea antreprenorii români au în vedere și externalizarea unor activități. Companiile consideră externalizarea unei secțiuni din business ca fiind o idee bună pentru că își reduc costurile, obțin anumite beneficii, ca de exemplu:se pot concentra pe alte zone ale afacerii, care sunt mai importante.

Costurile de construcție ale imobilelor în Bulgaria sunt avantajoase, mai scăzute ca în România.Un român sau orice străin poate cumpăra un apartament sau o casă pe persoană fizică. Va avea drept de proprietate, folosință, posesiune și vânzare. Pentru a cumpăra un teren va trebui să înființeze o firmă și să fie administratorul ei. Prin intermediul firmei va deține terenul.

Costurile forței de muncă și ale energiei în Bulgaria sunt mult mai mici comparativ cu România dar și cu alte țări din Uniunea Europeană.

Cu ajutorul fondurilor din Uniunea Europeană, infrastructura în Bulgaria a fost îmbunătățită și s-au facilitat legături foarte bune cu România și alte țări din Europa, dar și cu Rusia și Orientul Mijlociu.

Întreprinzătorii români au avantajeîn ceea ce privește asigurările sociale. În Bulgaria asigurările sociale sunt de 11,6 % pentru persoanele ce au calitatea de angajator și de 8,9 % pentru angajați. În România asigurările sociale sunt mai mari, de 25% pentru persoana cu rol de angajator.

Salariile în Bulgaria sunt mai mici ca în România.

Antreprenorii consideră o idee bună să-și deschidă o afacere mare în Bulgaria pentru că vor avea costuri mai mici, iar apoi să o mute în România.

Având în vedere toate aceste avantaje, este de înțeles decizia multor antreprenori de a-și deschide afaceri în Bulgaria. De asemenea, același lucru este făcut și de antreprenorii din alte țări ale Europei, care consideră că vor avea mai mult succes în afaceri în Bulgaria, ei optează mai ales pentru deschiderea de afaceri mici și mijlocii.

Un antreprenor care dorește să-și deschidă o firmă sau o companie în Bulgaria are nevoie de serviciile unui avocat Bulgaria pentru că acesta poate să-i rezolve șiactivitățile de contabilitate în această țară și problemele care au legătură cu planificarea, strategiile fiscale, luarea unor decizii corecte, avantajoase, de organizare a activității antreprenoriale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata