Companiile în insolvenţă taxate cu cel puţin 500 de euro în 2009

– Companiile care intra in procedura de insolventa in acest an, din cauza efectelor crizei financiare internationale, nu vor fi scutite de plata impozitului forfetar si nici nu pot beneficia de masura adoptata recent de Guvern de amanare cu sase luni la plata obligatiilor catre stat.

.
Astfel, aceste companii vor plati, in functie de cifra de afaceri aferenta anului trecut, impozitul minim in functie de veniturile realizate (impozitul forfetar), suma cea mai mica pentru primul prag (0-52.000 de lei) fiind de 2.200 lei (in jur de 500 euro), a explicat Dragos Doros, directorul directiei Taxe Directe din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

Mai mult, in ceea ce priveste amanarea la plata obligaţiilor către stat, aceste companii intra doar sub incidenta legii insolventei, ceea ce inseamna ca planul de reorganizare a datoriilor se va face de catre judecator, acestea neputand beneficia de amanarea cu sase luni la plata obligatiilor catre stat, facilitate oferita de Guvern prin Ordonanta de Urgenta nr. 92/2009, publicata in Monitorul Oficial nr. 457 din 1 iulie 2009.

Potrivit acesteia, firmele care au inceput sa aiba restante la plata obligatiilor catre stat dupa data de 30 septembrie 2008 au dreptul sa ceara o singura data intr-un an calendaristic amanarea platii datoriilor.

Pentru a beneficia de aceasta facilitate, firmele trebuie sa fi depus toate declaratiile fiscale, sa nu aiba “fapte” inscrise in cazierul fiscal si sa nu se afle in procedura de insolventa.

Amanarea platii se acorda la cerere, iar aceasta va fi solutionata in termen de 15 zile. Potrivit prevederilor Legii 85/2006 privind procedura insolventei, reorganizarea judiciara este procedura ce se aplica debitorului persoana juridica, in vederea achitarii datoriilor acestuia, conform programului de plata a creantelor.

Sursa: Antreprenor.money.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata