Apelul lansat de Monica Pop cetățenilor pentru abordarea unui comportament responsabil

Foto: capital.ro
77

Medicul Monica Pop a lansat un apel la adresa tuturor românilor cu privire la abordarea unui comportament responsabil în ceea ce privește pastilele de iod, după ce mai mulți români au încercat să facă rost de un număr mai mare de medicamente.

Frica unui dezastru nuclear a determinat unii români să roage farmacistele pentru câteva pastile de iod în plus. Pe acest fond, medicul Monica Pop a făcut un apel la cetățeni să adopte un comportament responsabil în ceea ce privește aceste medicamente.

Nebunia cu aceste pastile a început în momentul în care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că ar fi bine ca românii cu vârsta de până în 40 de ani să se pregătească pentru un astfel de scenariu.

Din acest motiv, românii au luat cu asalt cabinetele medicale pentru a intra în posesia unui acestor medicamente.

În afirmaţiile sale, „Am spus 3 cuvinte care au inflamat lucrurile. Am spus „cât mai repede”. (…) Asta nu înseamnă că mâine, înseamnă un interval de câteva săptămâni, văzând că în intervalul anterior, de 45 de zile, probabil la nivel național undeva la 1000 de persoane din România au primit aceste pastile”, spunea Alexandru Rafila la momentul respectiv.

Apel la români să fie responsabili

În acest sens, medicul oftalmolog Monica Pop spune că unii români vin cu scuze pentru a primi mai multe astfel de medicamente.

În opinia sa, „Aflu de la mai multe doamne Farmaciste că vin persoane să mai ceară pastile de iod,( deși primesc şi indicațiile) pentru că pe primele le-au luat deja; unele, ca le-au pierdut (?!) altele, că le-au luat copiii, altele că le-au dat chiar ele copiilor să le ia!!! Sau părinților!!! Fără vreo expunere, bineînțeles!

Știți urmările??!! De ce nu respectați indicațiile?!Români, NU fiți iresponsabili!

Vă dați seama ce faceți?! Nu e destul de bolnavă nația asta?!

A fost şi peste 2 ani oprită de la actul medical la care avea dreptul prin lege! Numai să-şi facă oamenii singuri rău mai lipsește!!!

Iar dacă, Doamne ferește, va fi să fie vreun accident nuclear, ce și cum mai luați atunci??!! Pe un organism deja modificat ??!!”, spune aceasta printr-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Iodura de potasiu se eliberează doar pe baza prescripției

În contextul socio-medical, Ministerul Sănătății anunță că iodura de potasiu se dă doar pe baza prescripției medicale, eliberate de medicul de familie.

Aşadar, „Conform recomandărilor din prospectul produsului, iodura de potasiu nu este recomandată persoanelor peste 40 de ani, deoarece acestea sunt mai puțin susceptibile să beneficieze de tratamentul cu iodură de potasiu după expunerea la iod radioactiv”, arată Ministerul Sănătății.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata