Apa reprezintă un nutrient indispensabil pentru viață, absența ei din organism fiind letală în doar trei zile. Rolul său este mult mai complex decât pare la prima vedere, ajutând fiecare parte a corpului uman să funcționeze bine.
Specialiștii în domeniul sănătății spun că senzația de sete apare atunci când corpul se deshidratează 1-2%. Până atunci, deshidratarea se instalează și începe să influențeze modul în care ne simțim și în care funcționează organismul. Află din acest articol informații utile despre cum ajută apa organele din corp și ce este de făcut pentru a preveni deshidratarea.
Ce rol are apa în corpul uman
Corpul uman este alcătuit din aproximativ 60% apă. Acest lichid susține reacțiile metabolice, printre care formarea urinei, a transpirației și a plasmei sanguine. În ceea ce privește organele corpului, apa are diverse roluri.
Apa și creierul
Creierul este alcătuit din 83% apă. Un nivel adecvat de hidratare sprijină mai multe procese din creier: funcția cognitivă, atenția, memoria, funcția motrică și starea de spirit. S-a demonstrat, prin diverse studii, că o deshidratare de 2,8% cauzează scăderea performanțelor în efectuarea a diferite sarcini, memoria pe termen scurt și capacitatea psihomotorie.
Apa și inima
Un corp bine hidratat ajută inima să pompeze mai ușor sângele prin vase. Acest lucru contribuie la protejarea inimii, prin reducerea sarcinii asupra sa, și la reglarea tensiunii arteriale.
Apa și plămânii
Apa are un rol foarte important și în cazul plămânilor, menținând umiditatea mucoaselor din acest organ și facilitând schimbul de gaze (oxigen și dioxid de carbon), ceea ce oferă o protecție naturală împotriva infecțiilor respiratorii. În plus, apa ajută la fluidizarea mucusului, ușurând respirația și prevenind acumularea excesivă a acestuia.
Apa și funcțiile gastrointestinale
O hidratare corectă a colonului influențează peristaltismul regulat (contracțiile naturale care mișcă alimentele prin intestine), ajutând la o eliminare mai ușoară a materiilor fecale. De asemenea, apa ajută ficatul să proceseze și să elimine toxinele din organism, contribuind la metabolismul grăsimilor și al altor substanțe. Consumul de apă minerală carbogazificată este recomandat după mese, pentru a ajuta stimularea secreției de enzime digestive, care favorizează digestia. Totodată, bulele de dioxid de carbon pot contribui la reducerea senzației de greață ce poate apărea la unele persoane după ce au mâncat.
Apa și rinichii
Rinichii utilizează apa pentru a elimina deșeurile metabolice din sânge prin urină. O hidratare corespunzătoare previne formarea calculilor renali, cunoscuți sub numele de „pietre la rinichi” și susține funcția renală, menținând echilibrul electrolitic al corpului.
Apa și mușchii
Atunci când pierderea de apă se instalează în organism, unul dintre cele mai evidente semne este diminuarea performanței musculare. Mușchii au nevoie de apă pentru a se extinde și contracta rapid, ca răspuns la instrucțiunile sistemului nervos. În caz de deshidratare, mușchii se mișcă încet și nu mai suportă multă greutate.
Apa și articulațiile
Apa acționează ca un lubrifiant pentru articulații, asigurând mișcarea acestora fără dureri. Multe dintre articulații au în ele pernuțe cu lichid, numite burse, care amortizează articulațiile și le ajută să se miște și să suporte greutatea. În condițiile unui aport insuficient de apă, aceste pernuțe devin mai subțiri și mai rigide, fiind incapabile în a oferi articulațiilor un sprijin adecvat.
Apa și pielea
Pielea este formată din 30% apă, contribuind la elasticitatea acesteia și la aspectul revigorat. O hidratare adecvată previne uscăciunea și îmbătrânirea prematură a pielii, protejând-o împotriva ridurilor, factorilor de mediu și infecțiilor.
Cum prevenim deshidratarea
Cel mai ușor mod prin care se poate menține o hidratare optimă și funcționarea adecvată a organelor este urmărirea culorii urinei. Urina clară și într-o nuanță galben deschis arată că nivelul de hidratare este unul bun, în timp ce urina de culoare galben închis, portocalie sau maro poate semnala deshidratarea.
Pentru a preveni deshidratarea, este recomandat consumul de lichide: apă plată, apă minerală și băuturi neîndulcite, în limita a 2,5 – 4 litri pe zi, în funcție de vârstă și de greutatea corporală. De asemenea, este necesară includerea în meniul zilnic a alimentelor bogate în apă, cum sunt fructele și legumele și evitarea băuturilor care deshidratează, precum alcoolul și cafeaua.