4 criterii de alegere ale unui card reader | 2019

Trăim într-o lume tehnologică extrem de dinamică, în care noutatea nu durează prea mult, fiind rapid înlocuită cu inovații ulterioare. Stocarea informației se supune acelorași modificări accelerate, un exemplu fiind schimbarea CD-urilor cu DVD-uri și mai departe cu hard disk-uri externe, fapt ce reflectă nevoia continuă de creștere a capacității de stocare, a vitezei de scriere și a siguranței. Același lucru se întâmplă și cu cardurile de memorie; astăzi, un memory stick de 128 MB și un CD sunt privite la fel, chiar dacă cele două au fost lansate la distanță de 16 ani unul faţă de celălalt.

În prezent, cardurile de memorie sunt un mijloc foarte răspândit de a transfera date între două dispozitive, iar pentru aceasta este nevoie de un card reader, adică un cititor de carduri. Există câteva caracteristici ale acestor dispozitive care le diferențiază în funcție de nevoia utilizatorului. Le vei găsi mai jos, detaliate.

Tipuri de cititoare

Există două categorii de cititoare de card; ambele fac acelaşi lucru, diferă doar felul conexiunii. Astfel, cele mai răspândite sunt cititoarele built-in, adică cele încorporate în unitatea PC-ului sau în laptop. Majoritatea computerelor produse în ultimii 5 ani sunt echipate cu un astfel de cititor. Celălalt tip, comercializat pe scară largă în magazinele de profil, este card reader-ul extern, un dispozitiv cu fante pentru diferite tipuri de card, ce se conectează la computer, de regulă printr-o mufă USB.

Un cititor extern este ideal atunci când unitatea ta nu poate citi carduri de memorie, fie pentru că nu a fost dotată cu un cititor, fie pentru că acesta s-a stricat. Un alt avantaj este faptul că poţi conecta card reader-ul la orice dispozitiv şi îl poţi lua cu tine oriunde mergi.

Înainte de achiziţia unui cititor extern trebuie să ştii ce tip de card vei dori să introduci. La ora actuală există o multitudine de tipuri de carduri şi nu toate dispozitivele pot citi orice card, unele fiind limitate la câteva tipuri.

Capacitatea de stocare

S-au dus vremurile cardurilor mai mici de 2 GB. În general, cardurile de memorie utilizate astăzi au spațiu de memorie între 2 GB și 512 GB, prețul crescând substanțial odată cu memoria. Însă un card mare nu înseamnă neapărat beneficii, de aceea achiziția lui trebuie gândită în funcție de scop. Anumite aparate de fotografiat și telefoane au limitări privind compatibilitatea cu o memorie prea mare și se pot bloca în momentul scrierii pe un card supradimensionat. Este benefic să folosești mai multe carduri, întrucât minimizezi riscul de a pierde date. Ar fi extrem de neplăcut să ți se strice singurul card pe care ai salvat pozele de la un eveniment important, mai ales dacă tu ai fost fotograful oficial.

Există însă și cazuri în care ai nevoie de carduri cu capacitate mare de stocare, mai ales dacă filmezi la rezoluție înaltă sau dacă tragi în rafală cadre RAW, la un eveniment sportiv sau într-o tură foto wildlife. Fotografiile astfel realizate ar umple instantaneu un card obișnuit.

Viteza de transfer

Atât cardul pe care ai fișierele, cât și cititorul au specificate vitezele maxime de citire și scriere. Parametrii se găsesc în specificațiile produselor, unitatea de măsură fiind MB/s; valorile variază de obicei între sub 10 MB/s și peste 140 MB/s. Valoarea înscrisă în specificații este cea maximă, așadar trebuie să iei în considerare o viteză reală mai mică.

Ceea ce trebuie să mai știi este că viteza cititorului trebuie să aibă o valoare apropiată de cea a cardului inserat pentru a beneficia de eficiență. Pe principiul verigii cele mai slabe, viteza de transfer va fi cea mai mică dintre cele două (a cardului și a cititorului).

Nu ar trebui să ai probleme la o viteză de 30 MB/s dacă ești fotograf amator. Lucrurile se schimbă pentru cei ce utilizează formatul RAW sau pentru cei ce procesează mari cantități de informație video, aceștia având nevoie de viteze mai mari (peste 60 MB/s).

Conexiunea cu PC-ul şi siguranţa

Cititoarele de card se conectează la computer prin intermediul mufei USB. Tot ce trebuie să faci este să introduci cardul de memorie în cititor, pe care să-l conectezi la rândul său la PC.

Vitezele de transfer sunt legate şi de standardul USB, tehnologia USB 3.0 fiind des întâlnită. Mai nou au apărut şi dispozitivele cu  conexiune USB 3.1, care, conform specificaţiilor tehnice, suportă o viteză maximă de transfer de peste 1 GB/s. Din nou, dacă laptopul sau PC-ul tău are o interfaţă USB inferioară, de exemplu USB 2.0, aceasta este conexiunea prin care se va face transferul de date, după principiul verigii cele mai slabe.

În ceea ce priveşte siguranţa, trebuie să ştii că orice card este limitat în timp la un număr de scrieri. În funcţie de producător şi de gama de calitate, acest număr poate fi mai mare sau mai mic. De asemenea, cardurile se pot defecta dacă sunt expuse temperaturilor extreme, şocurilor mecanice sau dacă încerci să scrii sau să modifici informaţia în timp ce transferi date. Însă cea mai bună variantă de a şti dacă un produs corespunde cerinţelor este de a citi recenziile celor care l-au încercat deja.

În concluzie, cititorul de carduri este o unealtă folositoare pentru transferul rapid al datelor de pe cardurile de memorie. Documentează bine piaţa înainte să faci alegerea şi ia în considerare şi tipurile de card pe care le foloseşti pentru a cumpăra  produsul cumpărat să satisfacă nevoile tale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata