Ce trebuie să știi înainte să începi o afacere

Să ai propria afacere poate fi unul dintre motivele pentru care te trezești dimineața plin de motivație. Să fii propriul șef te face să te simți mândru și ai sentimentul că poți muta munții din loc atunci când e vorba de businessul tău. Totuși, drumul spre profit este bătătorit cu multe aspecte pe care să le iei în calcul, atât pozitive, dar și negative. Deci, iată ce trebuie să știi înainte să începi o afacere.

Profitul trebuie reinvestit

Odată ce ai ajuns să faci profit, trebuie să reinvestești o parte din el, pentru a asigura bunul mers al afacerii, dar și dezvoltarea acesteia. Mereu trebuie să țintești cât mai sus. Investește în reclame în mediul online, pentru ca businessul tău să ajungă la cât mai mulți oameni, deci să câștigi notorietate. Achiziționează aparatură nouă, modernă, care să mărească producția și să faciliteze desfășurarea activității. Angajează cât mai mulți specialiști și consultanți în domeniu, iar pe angajații actuali trimite-i la cursuri de specializare, pentru a te înconjura de profesioniști. Iar dacă ai obținut un profit semnificativ, nu îl irosi, pentru că nici nu știi când s-ar putea să te lovească o criză financiară și vei fi nevoit să faci o infuzie de capital.

Gândește-te bine în ce vrei să îți investești banii

Analizează piața, axează-te pe o anumită nișă și caută oportunități. În primul rând, gândește-te la ceea ce te pricepi să faci cel mai bine și investește în aptitudinile tale. De exemplu, să presupunem că provii dintr-o familie de măcelari. Asta nu înseamnă, implicit, că trebuie să duci mai departe afacerea familiei tale. Pentru că tu poate ești pasionat de cifre și programare, mai degrabă ai putea pune pe picioare un business în domeniul IT. În ziua de astăzi sunt foarte multe nișe de care poți profita. Speculează momentul oportun și gândește-te la cât mai multe idei de afaceri, pentru că nu e bine să iei decizii la cald atunci când investești o sumă mare de bani într-un proiect de amploare.

Trebuie să ai un plan bine pus la punct

Oricât de bună ar fi ideea ta, cu siguranță ai nevoie de un plan de afaceri riguros, coerent, bine pus la punct. Mai ales când începi o afacere de la zero, probabil o să ai nevoie de investitori care să investească în businessul tău și, astfel, să contribuie la dezvoltarea lui. De aceea, nu te poți prezenta nepregătit. Prezintă conceptul afacerii, care va fi domeniul de activitate, de ce reprezintă o oportunitate de investiție. Expune strategia pe care o vei aborda, care vor fi sursele tale de finanțare și, poate cel mai important, în cât timp preconizezi că vei obține profit.

Riscul de a pierde toate economiile 

În perioada actuală multe afaceri au dat faliment sau sunt în pragul colapsului financiar și sunt pregătite să tragă obloanele. Atunci când îți deschizi propria afacere, există riscul de a pierde tot ce ai investit, ba chiar să rămâi cu datorii. Deci, fii pregătit pentru orice. Pe lângă potență financiară, trebuie să ai și un psihic tare, pentru a putea depăși perioadele sumbre din punct de vedere economic. Trebuie să fii pregătit să reduci salariile, să îți concediezi o parte din angajați sau chiar să suspenzi temporar activitatea. Gândește-te foarte bine atunci când investești până la ultimul ban. Ia în considerare această ipoteză: dacă ai pierde totul, ai mai putea să o iei de la capăt sau eșecul te-ar demoraliza cumplit? 

Prin urmare, înainte să pui pe picioare un business, trebuie să ții cont de anumite aspecte. Gândește-te foarte bine care va fi domeniul de activitate al businessului, ce fel de servicii vei oferi, ce aduci nou pe piață, ce buget ai la dispoziție. Analizează mai multe idei de afaceri și studiază piața, vezi unde pot apărea oportunități de care să profiți. Iar ca să atragi investitorii potriviți, ai nevoie de un plan de afaceri coerent și riguros. Fii pregătit pentru suișuri și coborâșuri. Nu lua decizii la cald în legătură cu viitorul firmei. Astfel, șansele ca afacerea ta să dea roade vor crește. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata