Cum calculezi bugetul când se mărește familia?

Cea mai mare bucurie pe care o poate experimenta o familie începe cu vestea că numărul membrilor săi crește. Atunci când li se naște un copil, părinții declară că li se schimbă perspectiva asupra relației de familie, devin mai atenți și mai „conectați” la viață. Modificarea se asociază cu un simț al responsabilității mai ridicat, ceea ce duce la inerentele gânduri legate de povara financiară suplimentară pe care cei doi o vor resimți încă din timpul sarcinii.

O planificare atentă a cheltuielilor viitoare, precum și o minimă documentare în ceea ce privește beneficiile financiare și înlesnirile fiscale la care sunt îndreptățiți părinții, înseamnă mai puține surprize neplăcute și mai puțin stres în gestionarea bugetului. Am adunat, mai jos, câteva sfaturi care vă pot fi de folos.

Puteți opta pentru servicii medicale subvenționate 

La o primă vedere, sarcina ar putea fi o aventură financiară costisitoare și ar constitui motiv de stres, teribil de dăunător unei viitoare mămici! Prin urmare, este foarte util să știți că nu este neapărat necesară alegerea celor mai scumpe variante de monitorizare a stării de sănătate pentru mamă și copil. Marea majoritate a companiilor oferă, pe lângă salariu, pachete de servicii medicale ce includ asistență medicală în sarcină și după naștere.

În plus, entitățile administrative locale și regionale precum și autoritățile guvernamentale se implică în programe de stimulare a creșterii natalității, oferind – pentru sume modice sau chiar gratuit – servicii de asistență medicală de specialitate. Este oportun, așadar, să vă informați cu atenție asupra acestor aspecte, pentru a vă primi drepturile.

Luați în calcul atât necesitățile, cât și oportunitățile

Cel mai important pas în evaluarea situației financiare a familiei extinse este determinarea veniturilor din primul an de viață al bebelușului. Acestea pot consta din:

  • Salariul/salariile părinților – alături de alte surse, dacă e cazul;
  • Indemnizația mamei – aferentă concediului de maternitate;
  • Primele oferite cu ocazia nașterii copilului;
  • Stimulentele financiare oferite de autoritățile locale sau naționale – ca parte din programele de stimulare a creșterii natalității.

De asemenea, trebuie să înțelegeți care vor fi bunurile și serviciile absolut necesare în această perioadă și dacă procurarea acestora implică un efort financiar ridicat și imediat. Anumite articole sunt indispensabile, iar, pentru confortul celui mic e bine să puneți calitatea pe primul plan:

  • Pătuțul nou-născutului – există variante modulare, pentru utilizare extinsă;
  • Căruciorul – puteți găsi oferte bune de cărucioare de la jucării-online.eu;
  • Scaunul de mașină – un element cheie în orice călătorie cu autoturismul.

Achiziția timpurie a unor astfel de produse, căutarea celor mai bune oferte care implică un raport calitate-preț avantajos și posibilitatea de a le achiziționare în rate – intrată deja în oferta marii majorități a retailerilor – reprezintă reale oportunități de a vă micșora presiunea de pe bugetului familiei.

Apelați la instrumente financiare suplimentare 

O variantă care se poate dovedi extrem de favorabilă este accesarea unor oferte bancare, precum cardurile de cumpărături cu dobândă 0% sau creditele de consum la preț redus. Este, însă, foarte important să analizați opțiunile și să alegeți în perfectă cunoștință de cauză, conștientizând impactul pe care alegerea unuia sau mai multor produse de credit îl va avea asupra bugetului familiei.

Tot spre binele familiei este și  crearea unui fond de urgență destinat cheltuielilor neprevăzute – care, atât în sarcină, cât, mai ales, ulterior nașterii, nu vor fi puține. Dorința de a avea un copil implică și renunțarea la cheltuieli care nu sunt absolut necesare. Înțelegând, de exemplu, că schimbarea automobilului la fiecare 5 ani nu este absolut necesară, puteți genera oportunitatea de a economisi sume importante, pe care să le utilizați în gestionarea altor achiziții.

În concluzie, calcularea bugetului pentru o familie extinsă trebuie să fie realizată luând în considerare noile necesități și posibilitățile de acoperire a acestora. Fiecare părinte iubitor și responsabil își dorește tot ce este mai bun pentru copilul său, însă, o atitudine exagerată poate genera o presiune nejustificată asupra bugetului de familie. Prin urmare, cumpătarea este cheia care ține sub control orice tendință extremă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata