Cum să ai eficiență în ceea ce faci, muncind de acasă, și ce alternative ai

18

Odată cu noile reglementări, e posibil ca angajatorii tăi să fi decis desfășurarea muncii în regim hibrid sau chiar adoptarea telemuncii. În funcție de personalitatea ta, de felul în care te simți în spațiul tău, atunci când rămâi singur, această schimbare îți poate veni mănușă sau, dimpotrivă, poate echivala cu un adevărat calvar. Ce e de făcut dacă tu ești o fire sociabilă, drumul până la muncă și traficul aglomerat nu te deranjează, ba chiar te relaxează să conduci și să asculți dimineața postul de radio preferat? În cazul în care colegii îți sunt și prieteni, oameni cu care ai dezvoltat legături care depășesc sfera profesională, atunci perspectiva muncii de acasă nu te prea încântă.

Iată ce ai putea face, pentru ca experiența să fie una cât de cât plăcută, mai ales dacă mai și alternezi mediul de desfășurare a muncii. Respectând actualele norme de distanțare socială, poți alege să lucrezi câteva ore de la o cafenea, un pub sau un hub.

Mobilitate și flexibilitate

E important să poți să-ți desfășori activitatea liniștit și relaxat, în orice colțișor al casei. E puțin probabil ca de la prima oră a dimineții să te așezi la birou și să rămâi acolo până la încheierea programului. Tocmai de aceea, e bine să-ți procuri accesorii laptop și/sau accesorii tablete, pentru a avea o mai mare flexibilitate și un plus de confort.

O măsuță de laptop te va ajuta să lucrezi chiar de pe canapea sau chiar așezat pe covorul din sufragerie, iar o geantă multicompartimentată sau un rucsac, care să asigure transportul device-ului în siguranță, reprezintă o achiziție inspirată. Astfel, atunci când vrei să alternezi munca de acasă cu altă variantă, de exemplu, cu câteva ore din programul de muncă petrecute într-o cafenea, poți realiza acest lucru fără prea mari eforturi.

Un plus de confort

Casa nu e doar spațiul în care dormi. Odată cu reluarea muncii în regim hibrid sau exclusiv online, locuința devine și locul în care tu muncești. Totodată, aici îți poți amenaja și un book corner sau o sală de sport, pentru a nu mai fi nevoit să îți faci abonament la un club de fitness.

Pentru a da un refresh întregului cămin, fără a avea un buget consistent pentru acest lucru, mizează pe înlocuirea obiectelor de decor, deci pe mici schimbări al căror impact nu trebuie minimalizat în vreun fel. Poți să începi cu schimbarea covorului, înlocuirea scaunului de birou, a draperiilor, achiziționarea unei alte veioze, a unor pernuțe decorative și a unei noi huse pentru canapeaua din sufragerie. Nu reprezintă investiții mari, însă, cumulat, acestea necesită un efort financiar. Merită să faci tot ceea ce ține de tine, pentru a te adapta cu bine schimbărilor. Poți chiar tu să pictezi un perete, să schimbi un tapet sau să îți amenajezi balconul astfel încât să îi dai o utilitate.

Pentru a echilibra balanța și a nu cădea în capcana de a petrece cea mai mare parte a timpului în casă, poți să-ți impui respectarea unui program zilnic variat, care să cuprindă activități de rutină și nu numai, cum ar fi plimbările într-un parc nou, o ieșire într-un local în care nu ai mai fost sau revederea unui prieten. 


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News