Metode prin care poți organiza mai eficient gestiunea stocurilor în magazin

Gestiunea stocurilor este una dintre cele mai complexe operațiuni necesare într-un magazin și de realizarea ei corectă depinde în bună parte succesul unei afaceri. Dacă inventarul nu este corect realizat, dacă vor fi multe produse lipsă de pe stoc sau un surplus prea mare, în scurt timp vor apărea pierderi, iar un magazin mic riscă să dea faliment.

Prin urmare, pentru un antreprenor contează foarte mult să eficientizeze gestiunea stocurilor. Iată câteva metode simple, care pot fi aplicate pentru a ușura munca angajaților responsabili cu această operațiune.

Automatizarea 

Pentru a reduce riscul de erori și pentru a face procesul mult mai rapid, antreprenorul ar trebui să folosească soluții pentru automatizarea introducerii datelor. Spre exemplu, aparatele de scanat coduri de bare vor fi de mare ajutor la inventar, pentru că vor ușura foarte mult o muncă repetitivă și obositoare. În acest fel, inventarul va fi realizat mult mai repede, iar angajații se vor putea ocupa și de alte sarcini.

O altă soluție pentru automatizare este folosirea unui soft special pentru gestiunea stocurilor. Cu ajutorul unui program de acest fel, stocurile vor fi actualizate în timp real pentru toate punctele de lucru. În plus, antreprenorul va avea acces la rapoarte despre cifra de afaceri zilnică, facturile neîncasate, produsele vândute, iar documentele trimise clienților vor fi personalizate. Baza de date va putea fi accesată de oriunde, de către mai mulți utilizatori.

Vânzarea rapidă a produselor de pe stoc

Dacă unele produse nu se vând suficient de repede, soluția nu este să fie ținute pe stoc, pentru că în acest fel ele vor consuma resurse, în loc să aducă profit. În acest caz, antreprenorul ar trebui să recurgă la diferite strategii de marketing, pentru a le putea vinde cât mai repede: să ofere reduceri sau diferite promoții atractive. 

O altă opțiune este ca produsele care nu se vând bine să fie plasate într-o zonă mai vizibilă din magazin. Dacă nici așa nu se vând, atunci ar fi mai bine să fie donate sau pur și simplu aruncate și considerate pierdere, nu ținute mult timp pe stoc.

Estimarea corectă a stocului necesar

Pentru o gestiune eficientă a stocurilor este necesară o estimare corectă a produselor care se vor vinde mai bine și a celor care nu prea sunt căutate. În acest fel, pe stoc va exista cantitatea ideală de produse, în funcție de cerințele pieței. 

Spre exemplu, anumite produse sunt mult mai căutate de sărbători sau vara, de aceea persoanele responsabile de gestiunea stocurilor trebuie să știe când e momentul să comande mai multe produse de un anumit fel. În caz contrar, produsele vor dispărea rapid de pe stoc, iar clienții vor fi nemulțumiți, pentru că nu vor mai avea ce să cumpere. 

La fel, există perioade când anumite produse nu mai sunt la fel de căutate. În acest caz, ele trebuie comandate într-o cantitate mai mică, altfel riscă să rămână mult timp pe stoc și vor genera pierderi.

Prin urmare, pentru o gestiune eficientă a stocurilor este necesară folosirea unor metode moderne – unele care țin de folosirea noilor tehnologii, iar altele care ar trebui incluse într-o strategie de marketing. Companiile care reușesc să realizeze o gestiune a stocurilor corectă și rapidă au șanse mai mari de creștere, iar clienții lor vor fi mai mulțumiți, la fel și angajații.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata