Amenzi dublate in sistemul sanitar

Personalul medical care lasa pacientii ce se prezinta la Unitatile de Primiri Urgente ale spitalelor sa astepte pe hol peste intervalul de timp prevazut de lege va fi amendat cu sume intre 1.000 si 3.000 de lei.

In acelasi timp, spitalele vor primi amenzi cuprinse intre 20.000 si 30.000 de lei, potrivit unei Hotarari de Guvern adoptata in sedinta de astazi a Executivului.

Ce prevede Hotararea de Guvern adoptata astazi:

„2. La articolul 22, la alin.(2) partea introductiva se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Art. 22 – (2) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 3.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice urmatoarele fapte:

a) preluarea pacientului de catre personalul UPU sau CPU intr-un interval de timp mai lung decat cel prevazut de reglementarile legale in vigoare;

b) retinerea echipajelor de urgenta din cadrul serviciilor de ambulanta sau SMURD de catre medicii din UPU ori CPU sau medicii de garda din spital, incalcandu-se astfel reglementarile legale in vigoare;

c) neanuntarea din timp a sosirii si/sau neinformarea asupra datelor clinice despre starea pacientului si tratamentul aplicat acestuia pana la momentul respectiv a personalului din UPU sau CPU de catre echipajele care transporta pacienti aflati in stare critica, conform reglementarilor legale in vigoare.

Amenzile pentru depasirea timpilor de asteptare in preluarea pacientilor la UPU existau deja in legislatie, insa valoarea lor se dubleaza: anterior, personalul medical putea fi amendat cu sume intre 500 lei si 1.500 de lei, iar spitalele cu 10.000 pana la 15.000 de lei.

Pentru ca medicii si spitalele unde timpii legali de asteptare pentru preluarea urgentelor sa fie sanctionati, pacientii nemultumiti pot reclama situatia la Directiile de Sanatate Publica.

Potrivit Ordinului Ordinul M.S. 443/2019, timpul de triaj al unui pacient odata ajuns la UPU nu trebuie sa depaseasca doua minute.

sursa wall-street.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata