Care este strategia Marii Britanii, la răscumpărare pe piața energiei electrice?

27

Strategia nu pare a fi una subtilă: plătiți sau faceți o pană de curent. În această iarnă, în timp ce sute de mii de gospodării din Marea Britanie citeau la lumina torțelor pentru a reduce cererea de energie electrică la orele de vârf, se presupune că unii comercianți au adoptat o abordare ceva mai puțin colaborativă a crizei energetice.

Atât guvernul, cât și opoziția au cerut o anchetă privind sugestia, făcută într-o investigație de Bloomberg News, că anumiți comercianți de la firme precum Vitol, Uniper și SSE au declarat că ar fi închis centralele electrice înainte de perioadele de aprovizionare strânsă, doar pentru a le revigora și a produce energie mai scumpă pentru rețeaua națională din Marea Britanie prin intermediul “mecanismului de echilibrare” utilizat pentru a preveni pene de curent.

Această strategie – cunoscută sub numele de manevră de oprire – nu este nouă. Costurile în creștere ale mecanismului de echilibrare de când prețurile au început să crească în 2021 au provocat deja alarmă. National Grid ESO, care gestionează sistemul de energie electrică, în noiembrie 2021 a remarcat unele “zile cu costuri foarte mari” – prețul este plătit în cele din urmă în facturile clienților – și a lansat o revizuire.

De asemenea, nu este împotriva regulilor. Centralele electrice se opresc din tot felul de motive, chiar și cu un preaviz scurt. Autoritatea de reglementare Ofgem a caracterizat-o drept o practică “ascuțită”, mai degrabă decât ceva mai puternic.

Dar consultarea sa din februarie cu privire la adăugarea unei condiții de licență “care să interzică producătorilor de energie electrică să obțină beneficii excesive de pe urma ofertelor inflexibile în cadrul mecanismului de echilibrare” sugerează că acesta consideră că unii participanți pe piață au obținut profituri în ultimii ani prin jocuri de noroc în sistemul actual.

Revizuirea ESO, împreună cu Ofgem, nu a găsit “dovezi specifice” ale părților care au încălcat regulile. Dar datele care stau la baza acestei revizuiri nu ar oferi neapărat dovezi de comportament îndoielnic. “Este foarte dificil să deosebești o întrerupere falsă de întreținere de una reală”, a declarat un expert de pe piață despre un motiv comun pentru care o centrală ar fi oprit. “Este un comportament extrem de necorespunzător. Este lipsit de eleganță. Dar, dacă nu puteți pune un inspector în fiecare centrală electrică, nu sunt sigur ce puteți face”.

Într-o anumită măsură, vârfurile de preț sunt o caracteristică, nu un defect al pieței actuale. Mecanismul de echilibrare este conceput pentru a încuraja capacitatea de generare în rețea atunci când este cel mai necesar. Interconectoarele pe care Marea Britanie s-a bazat pentru securitatea sa energetică nu au funcționat atunci când au existat penurii în întreaga Europă. Mai multe surse de energie regenerabilă în rețea înseamnă deficite ocazionale. O prognoză meteo mai precisă oferă posibilitatea de a obține profituri mari atunci când este înnorat și vântul nu mai bate, ceea ce face parte din înțelegerea pentru unii generatori.

SSE, care spune că “respectă pe deplin” toate reglementările, a pus recent în funcțiune o nouă centrală pe gaz în North Lincolnshire. VPI, afacerea de energie a Vitol, care spune că “respectă toate reglementările relevante și îndeplinește toate angajamentele de a livra energie electrică către rețea”, s-a extins recent pe piața britanică, cumpărând patru centrale electrice de la Drax în 2020, cu alte trei în construcție. Uniper nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Autoritatea de reglementare își revizuiește pe bună dreptate regulile – și pragul pentru a lua măsuri de executare. Dar cerințele tranziției către o energie mai curată vor însemna, de asemenea, regândirea celui care asigură suportul pentru nevoile noastre de energie atunci când aprovizionarea este insuficientă: proiectele de stocare a bateriilor din Regatul Unit s-au extins foarte mult, în parte datorită semnalelor de preț trimise în perioadele de penurie.

De asemenea, subliniază o temă familiară pe piața energetică de astăzi: necesitatea unor investiții uriașe și, la fel de important, capacitatea de a face lucrurile. Aceasta înseamnă mai multă producție și o rețea modernă și flexibilă care să poată furniza energie în funcție de necesități. “Acestea sunt active fizice mari, iar modernizarea lor nu este simplă”, a declarat analistul în domeniul energiei Peter Atherton. “Apoi, încercarea de a pune o nouă linie printr-o zonă rurală necesită 10 ani de planificare, iar rețeaua are nevoie de zeci de astfel de linii”.

Guvernul își va stabili strategia pentru a spori securitatea energetică a Marii Britanii și pentru a o ajuta să își îndeplinească obiectivele de carbon în această săptămână. Reforma planificării este crucială pentru un progres rapid către un sistem mai rezistent. Pare puțin probabil să apară.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online