Next avertizează asupra unui an “dificil”, în condițiile în care inflația apasă asupra profiturilor

20

Compania Next a avertizat că va urma un “an dificil”, în timp ce lanțul de retail își bugetează o scădere a vânzărilor și a profiturilor pe fondul unei inflații persistente.

Grupul, care are 466 de magazine în Marea Britanie, a declarat că se așteaptă ca vânzările la preț întreg să scadă cu 1,5% în acest an și profitul înainte de impozitare să scadă cu 7,6% la 795 milioane de lire sterline, ușor sub consensul actual de 805 milioane de lire sterline.

Lordul Simon Wolfson, cel mai longeviv director executiv al FTSE 100, a declarat: “Anul viitor se pare că va fi o provocare: combinația dintre inflația în baza noastră de costuri și vânzările de top, care probabil că vor merge înapoi, este inconfortabilă”.

Acțiunile au scăzut cu aproape 8% la 6,202p în tranzacțiile timpurii din Londra, în ciuda faptului că grupul a înregistrat o creștere mai bună decât se aștepta a profiturilor anuale în 2022.

Profitul înainte de impozitare a fost de 870 milioane de lire sterline în anul până în ianuarie, în creștere cu 5,7% față de anul precedent și cu 10 milioane de lire sterline mai mare decât orientarea sa anterioară de 860 milioane de lire sterline. Vânzările la preț întreg au crescut cu 6,9% în ritm anual și au crescut cu 20,5% față de nivelurile anterioare pandemiei.

Cu toate acestea, grupul a avertizat că inflația va continua să ducă la creșterea costurilor. Prețurile în gamele sale de primăvară/vară sunt prognozate să crească cu 7%, iar în toamnă/iarnă cu 3%, deși creșterea a fost “mai blândă decât se credea anterior”, deoarece costurile de transport scad.

Josh Warner, analist la City Index, a declarat că perspectivele “sugerează că atât creșterea, cât și profiturile au atins un nivel maxim”. “Next este cunoscut pentru sub-promisiuni și supra-prezentări, dar a avertizat acționarii că nu este prea precaut”, a adăugat el.

Grupul a declarat că încă are “mult mai multe idei și oportunități de creștere pe termen lung decât a avut de ceva timp”. Acesta a adăugat: “Și în timp ce anul viitor pare foarte provocator, nu ne confruntăm cu tipul de obstacole structurale pe termen lung pe care le-am depășit în ultimii opt ani”.

Sectorul tradițional al comerțului cu amănuntul a fost zdruncinat de trecerea rapidă la cumpărăturile online și de creșterea concurenței din partea rivalilor din comerțul electronic în ultimul deceniu.

Analiștii de la Peel Hunt au declarat: “Next rămâne una dintre cele mai importante platforme de modă din Marea Britanie, dar încă deservește doar c. 25% din gospodării”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online