SUA și Japonia au încheiat un acord comercial privind mineralele bateriilor pentru vehicule electrice

32

Statele Unite și Japonia au anunțat marți un acord comercial privind mineralele bateriilor pentru vehicule electrice, care este esențial pentru consolidarea lanțurilor lor de aprovizionare cu baterii și pentru a acorda producătorilor auto japonezi un acces mai larg la un nou credit fiscal de 7.500 USD pentru vehiculele electrice.

Acordul negociat rapid interzice celor două țări să adopte restricții bilaterale la export pentru mineralele cele mai critice pentru bateriile de vehicule electrice, potrivit oficialilor înalți ai administrației Biden. Mineralele includ litiu, nichel, cobalt, grafit și mangan.

Acordul urmărește, de asemenea, să reducă dependența SUA-Japoneză de China pentru astfel de materiale, solicitând colaborarea pentru a combate „politicile și practicile non-piață” ale altor țări din sector și pentru efectuarea de analize a investițiilor investițiilor străine în lanțurile lor critice de aprovizionare cu minerale.

Acordurile comerciale axate pe minerale sunt o modalitate prin care administrația Biden speră să deschidă accesul aliaților de încredere la creditele fiscale de 7.500 USD per vehicul pentru vehicule electrice din Legea de reducere a inflației axată pe climă de anul trecut.

Jumătate din creditul pentru achiziționarea consumatorilor este rezervat vehiculelor și bateriilor asamblate în America de Nord, o sursă de tensiune considerabilă cu Uniunea Europeană, Japonia și Coreea de Sud, care se tem că producătorii lor de mașini și baterii vor deveni necompetitivi.

Cealaltă jumătate a creditului depinde de faptul că cel puțin 40% din valoarea mineralelor esențiale din baterie au fost extrase sau procesate în Statele Unite ale Americii sau într-o țară cu un acord de liber schimb cu SUA sau reciclate în America de Nord.

Japonia lucrează cu Statele Unite pentru a semna acordul la Washington marți, a declarat ministrul comerțului Yasutoshi Nishimura reporterilor de la Tokyo.

„Deoarece cererea de baterii pentru vehicule electrice este de așteptat să crească semnificativ, asigurarea mineralelor importante esențiale pentru producția lor este o problemă urgentă”, a spus Nishimura

Trezoreria SUA urmează să definească cerințele de aprovizionare pentru subvențiile fiscale pentru vehicule electrice până la sfârșitul acestei săptămâni, oferind îndrumări așteptate cu nerăbdare sectoarelor auto, bateriilor și energiei curate.

Dar întrebați dacă acordul comercial va califica bateriile, componentele și vehiculele provenite din Japonia pentru acea parte a creditului fiscal, oficialii au spus că determinarea revine Trezoreriei.

Nishimura a spus că vehiculele electrice fabricate cu minerale extrase sau prelucrate în Japonia ar trebui să îndeplinească cerințele de scutire de taxe conform Legii SUA.

Oficialii americani au spus că Reprezentantul pentru comerț al SUA nu intenționează să solicite aprobarea Congresului pentru acordul comercial cu minerale, deoarece acesta cade sub autoritatea agenției de a negocia acorduri comerciale sectoriale la nivel executiv.

Dar ei au spus că prevederile din acord pentru a promova drepturile muncii și reciclarea în lanțurile lor de aprovizionare cu minerale pentru baterii ar ajuta ambele țări.

„Japonia este unul dintre partenerii noștri comerciali cei mai valoroși și acest acord ne va permite să ne aprofundăm relațiile bilaterale existente”, a declarat reprezentantul comercial al SUA, Katherine Tai, într-un comunicat.

„Acesta este un moment binevenit, deoarece Statele Unite continuă să lucreze cu aliații și partenerii noștri pentru a consolida lanțurile de aprovizionare pentru minerale esențiale, inclusiv prin Legea de reducere a inflației”.

Cele două țări au convenit să revizuiască acordul pentru minereuri la fiecare doi ani, inclusiv dacă este oportun să îl rezilieze sau să îl modifice.

Sursa: Reuters

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online