SUA și Japonia încheie un acord comercial privind mineralele esențiale pentru bateriile mașinilor electrice

20

Statele Unite și Japonia vor semna marți un acord comercial care acoperă mineralele critice necesare pentru bateriile mașinilor electrice, în timp ce Washingtonul face presiuni pentru a-și reduce dependența lanțului de aprovizionare de China.

Ca parte a acordului, țările se vor abține de la impunerea de taxe de export pentru litiu, cobalt, mangan, nichel și grafit. De asemenea, ele vor face schimb de informații privind potențialele încălcări ale dreptului muncii în lanțul de aprovizionare pentru aceste minerale critice și “vor identifica oportunități pentru a-și consolida capacitățile respective”.

Japonia a anunțat acordul înainte de semnarea așteptată în cursul zilei de marți. Acesta are loc în timp ce administrația Biden se pregătește să publice îndrumări privind modul în care producătorii de mașini electrice se pot califica pentru creditul fiscal maxim în cadrul Legii privind reducerea inflației, un act legislativ istoric în domeniul climei adoptat de Congresul SUA anul trecut pentru a stimula producția de energie curată.

IRA, care urmărește să reducă emisiile din SUA la jumătate din nivelurile din 2005 până în 2030, oferă credite fiscale pentru companiile care se aprovizionează cu piese și materiale din țările cu care Washingtonul are un acord de liber schimb.

Acest lucru exclude potențial UE și Japonia, care nu au acorduri de liber schimb aprobate de Congres.

Posibilitatea de a fi blocat în afara creditelor fiscale IRA a creat tensiuni între Tokyo și Washington, în timp ce guvernele au lucrat pentru a se alinia pe probleme de securitate economică, cum ar fi controalele la export menite să împiedice China să obțină și să dezvolte tehnologii avansate, inclusiv semiconductori.

Yasutoshi Nishimura, ministrul japonez al economiei, comerțului și industriei, a declarat marți că acordul comercial va deschide calea pentru ca vehiculele electrice fabricate cu metale prelucrate în Japonia să fie eligibile pentru stimulente fiscale în cadrul IRA.

“Având în vedere că se așteaptă o expansiune semnificativă a cererii pentru bateriile pentru vehicule electrice, a fost o problemă urgentă pentru noi modul în care vom asigura mineralele care sunt esențiale pentru producția lor”, a declarat Nishimura.

Oficialii americani au refuzat să confirme dacă acordul încheiat cu Tokyo ar califica mineralele critice obținute în Japonia pentru subvențiile verzi. Dar au spus că acordul conține “mai multe noi clauze semnificative din punct de vedere comercial”. Acesta va fi supus revizuirii la fiecare doi ani.

În această lună, Washingtonul a lansat discuții cu UE privind comerțul cu minerale critice. Oficialii UE au declarat că speranța lor este ca un acord liber cu Washington în ceea ce privește mineralele critice să primească un “statut similar comerțului liber” și să permită produselor din Europa să se califice pentru subvenții.

Luni, vorbind reporterilor, oficialii americani au declarat că întărirea lanțului de aprovizionare al SUA pentru minerale critice “împreună cu parteneri cu vederi similare” este “vitală pentru creșterea economiei energiei curate” și “promovează securitatea și stabilitatea economică prin asigurarea faptului că Statele Unite și aliații și partenerii nu depind de alte țări pentru minerale critice”.

Creditele fiscale IRA sunt parțial concepute pentru a încuraja o revigorare a lanțurilor de aprovizionare și a producției interne și pentru a recâștiga locurile de muncă din SUA care au fost pierdute în favoarea Asiei.

Într-un interviu acordat luna trecută Financial Times, principalul consilier al lui Biden pe probleme de energie curată, John Podesta, a declarat că dependența de tehnologia curată chineză a creat “o vulnerabilitate” pentru SUA și aliații săi, pe care administrația încearcă să o rezolve.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online