Cele mai importante atracții turistice din Marea Britanie se străduiesc să se refacă după pandemie

26

Numărul de vizitatori la cele mai populare atracții turistice din Marea Britanie, inclusiv British Museum și Tate Modern, nu a reușit să se recupereze de la debutul pandemiei, deoarece criza costului vieții și lipsa călătorilor chinezi au afectat cererea.

Anul trecut, au fost înregistrate vizite 123.4mn în cele mai cunoscute site-uri turistice 349 din Marea Britanie, o îmbunătățire față de 2021, dar încă mult sub 161.2mn vizite în 2019, potrivit Asociației de atracții turistice importante, un organism industrial, vineri.

Bernard Donoghue, directorul executiv al ALVA, a declarat că reperele din Londra s-au recuperat deosebit de lent, deoarece erau “foarte dependente de vizitatorii străini” și, prin urmare, “suferă de echivalentul turistic al unui Covid lung”.

În 2022, au fost înregistrate 46.6mn vizite la cele mai mari atracții ale capitalei, în scădere cu 33% față de nivelurile înregistrate înainte de lovitura pandemiei.

Vizitele la Muzeul Britanic, care anterior a fost clasat ca fiind cea mai populară atracție din Marea Britanie, au fost cu 35% mai mici, în timp ce călătoriile la Galeria Națională și la Muzeul Victoria și Albert au scăzut cu peste 40% față de 2019.

Windsor Great Park s-a clasat ca fiind cea mai populară atracție pentru vizitatori, cu vizite 5.6mn în 2022, stimulată de mulțimile care s-au adunat pentru a urmări dricul de stat care a transportat-o pe regina Elisabeta a II-a la locul său de odihnă finală la King George VI Memorial Chapel în septembrie.

Donoghue a declarat că, odată cu sfârșitul politicii Zero-Covid de la Beijing în decembrie anul trecut, marcând relaxarea restricțiilor de călătorie chinezești, perspectivele pentru vizitatorii internaționali s-au îmbunătățit “săptămână de săptămână”.

“Vizitatorii chinezi nu sunt doar importanți în ceea ce privește numărul pur și simplu, dar tind să cheltuiască mai mult, de asemenea”, a spus Donoghue.

Potrivit consiliului de turism VisitBritain, cheltuielile anuale ale vizitatorilor internaționali în Marea Britanie vor ajunge la aproape 29,5 miliarde de lire sterline în acest an, depășind recordul anterior de 28,4 miliarde de lire sterline stabilit în 2019, dar numărul de vizitatori nu se va relua complet până la 2025.

Donoghue a adăugat că criza costului vieții a însemnat că britanicii iau “decizii tactice” în ceea ce privește cheltuielile de agrement, ceea ce a redus numărul de vizitatori în multe site-uri.

Vizitele la atracțiile gratuite și-au revenit la 14 la sută sub nivelurile din 2019 și și-au revenit mai repede decât site-urile plătite, ale căror numere au scăzut cu 28 la sută.

Dan Wolfe, directorul comercial al Historic Royal Palaces, o organizație caritabilă care administrează șase palate din Marea Britanie, inclusiv Turnul Londrei, a declarat că recuperarea numărului de turiști a fost “condusă de americanii care s-au întors în masă”.

Pe lângă cererea slabă din partea vizitatorilor din China și Asia de sud-est, Wolfe a spus că Turnul Londrei a înregistrat o scădere a numărului de vizitatori din țările europene.

“Semnul de întrebare este dacă nu cumva Covid a ascuns într-o oarecare măsură efectele Brexit-ului”, a spus Wolfe, arătând că mai multe obstacole birocratice pentru excursiile școlare care vizitează Marea Britanie au afectat cererea.

Tim Reeve, directorul adjunct al V&A, a declarat că, deși muzeul a beneficiat de un număr record de vizitatori interni, o scădere a numărului de vizitatori internaționali a împiedicat cererea.

“Recunoaștem că ar putea trece ceva timp până când turismul internațional va ajunge la nivelurile de dinainte de pandemie”, a spus Reeve.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online