Banca Mondială avertizează că economia mondială riscă să piardă un deceniu de creștere economică

44

Economia mondială riscă să sufere un deceniu pierdut de creștere, care ar fi și mai grav dacă actualele turbulențe financiare ar declanșa o recesiune globală, potrivit unui nou studiu al Băncii Mondiale.

Organizația internațională a avertizat luni că pandemia Covid-19 și invazia Rusiei în Ucraina ar urma să creeze daune de durată asupra performanței economice, subminând eforturile de îmbunătățire a standardelor de viață la nivel mondial, de reducere a sărăciei și de abordare a schimbărilor climatice.

Cercetările sale au arătat că recentele eșecuri ale economiei mondiale au avut efecte mai durabile și ar reduce ratele de creștere din acest deceniu cu o treime, în comparație cu primii 10 ani ai acestui secol.

Indermit Gill, economistul-șef al Băncii Mondiale, a declarat că scăderea nivelului de creștere durabilă a fost cauzată de “mai puțină muncă, mai puține investiții și mai puțin comerț” decât în perioadele mai rapide de creștere și dezvoltare din anii 1990 și 2000.

Banca a estimat că rata de creștere pe care economia globală o poate susține în acest deceniu va fi de numai 2,2% pe an pentru restul acestui deceniu, în scădere față de ratele anuale de 2,6% între 2011 și 2021 și de 3,5% în primul deceniu al acestui secol.

Ratele medii de creștere la nivel mondial sunt calculate la ratele de schimb ale pieței și sunt mai mici decât cifrele comparabile ale FMI, care acordă o pondere mai mare țărilor în curs de dezvoltare.

Epoca de aur a dezvoltării pare să se apropie de sfârșit.

Cercetarea a arătat că pandemia a creat incertitudini uriașe pentru companii și a redus ratele de creștere a investițiilor în lume la o rată anuală de 3,5 %, la jumătate față de nivelul din ultimele două decenii.

De asemenea, a dăunat educației copiilor, ceea ce, la rândul său, a afectat competențele la locul de muncă și a dus la un număr mai mic de persoane care lucrează decât se așteptau, într-un număr mare de țări.

Invazia Rusiei în Ucraina a sporit incertitudinile și investițiile în continuare, în special în Europa, a declarat Banca Mondială. Tensiunile geopolitice din 2010 au făcut ca comerțul mondial să crească abia la fel de repede ca economia mondială.

Ayhan Kose, care conduce activitatea de creștere echitabilă, finanțe și instituții la Banca Mondială, a declarat că combinația acestor factori înseamnă că “epoca de aur a dezvoltării pare să se încheie”.

Cu accentul pus de bancă pe pagubele de durată ale crizelor, fie că sunt legate de sănătate, economie sau geopolitică, el a declarat că turbulențele din ultimele două săptămâni de pe piețele financiare sunt foarte îngrijorătoare pentru perspectivele economice actuale și pentru următorii patru-cinci ani.

“Ceea ce știm este că încetinirea (perspectivelor de creștere globală) ar putea fi mult mai accentuată dacă izbucnește o altă criză financiară, mai ales dacă este însoțită de o altă recesiune globală”, a spus el.

Banca Mondială a subliniat că un deceniu de creștere pierdută nu este inevitabil, dar necesită “un efort politic colectiv herculean pentru a readuce creșterea în următorul deceniu la media celui precedent”.

Cele mai promițătoare căi pentru o creștere mai mare în întreaga lume au fost asigurarea unui impuls important pentru investiții și participarea forței de muncă, în special a femeilor și a lucrătorilor în vârstă.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online