Premierul spaniol Pedro Sánchez merge la Beijing pentru a discuta despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei

29

 

Premierul spaniol Pedro Sánchez a sosit astăzi în China pentru a auzi direct cum își propune Beijingul să pună capăt războiului din Ucraina, scrie Barney Jopson.

În contextul dat,  Țările occidentale au criticat Beijingul pentru că nu a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia. O întâlnire între președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin, la începutul acestei luni, a stârnit îngrijorări cu privire la relațiile mai strânse dintre Moscova și Beijing.

Mâine Sánchez va fi primul lider occidental care se va întâlni cu Xi de când președintele Chinei a discutat personal cu Putin despre războiul din Ucraina.

Oficialii spanioli au spus că Sánchez dorește să audă despre documentul de poziție publicat de China despre războiul din Ucraina luna trecută. Deși unii l-au numit „plan de pace”, acesta nu include propuneri ferme pentru a determina cele două părți să discute.

Oficialii au spus că un subiect cheie pentru Sánchez va fi tratamentul egal al Chinei pentru cele două părți. Beijingul nu a recunoscut în mod clar rolurile distincte ale Rusiei ca agresor și ale Ucrainei ca victimă. Xi nu a vorbit nici cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie.

Dar oficialii spanioli au subliniat, de asemenea, că documentul de poziție al Chinei în 12 puncte include o respingere a amenințării sau folosirii armelor nucleare și solicită ca suveranitatea tuturor țărilor să fie respectată.

Sunt câteva puncte pe care Sánchez vrea să le discute. Săptămâna trecută, el a spus că lumea ar trebui să asculte „vocea” Chinei pentru a găsi o cale de ieșire din război. Dar el a subliniat, de asemenea, că depinde de ucraineni să definească condițiile oricărei potențiale negocieri care să o încheie.

Madridul a încadrat călătoria ca o validare a influenței diplomatice a Spaniei. Liderul spaniol urmează să se întâlnească și cu Li Qiang, noul premier al Chinei, și cu Zhao Leji, președintele parlamentului.

Dacă eforturile lui Sánchez de a înțelege planurile Beijingului nu vor da roade, alții ar putea să-și încerce norocul: el este urmat de președintele francez Emmanuel Macron și de președintele Comisiei UE Ursula von der Leyen, care urmează să călătorească în China săptămâna viitoare.

Dar vizita lui Sánchez nu este doar despre Ucraina. Astăzi, el vizitează insula Hainan pentru Forumul Boao, răspunsul Chinei la Forumul Economic Mondial de la Davos, alături de liderii din Malaezia, Singapore, Kazahstan și Coasta de Fildeș, precum și șefa FMI Kristalina Georgieva.

De asemenea, va discuta cu reprezentanții AstraZeneca și Mitsubishi despre potențialele investiții în Spania. Mâine urmează să se întâlnească cu companii spaniole care operează în China și cu operatori de turism locali interesați să aducă clienți în Spania.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online