SUA îi spune Rusiei că nu va furniza Moscovei date nucleare de două ori pe an

31

SUA au spus Rusiei că nu vor furniza Moscovei date nucleare care ar trebui să fie schimbate de două ori pe an în temeiul tratatului New Start, după ce Rusia și-a suspendat participarea la acord.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a declarat marți că Washingtonul consideră că Rusia încalcă obligațiile care îi revin în temeiul tratatului, declanșând decizia.

„Ca o contramăsură legală menită să încurajeze Rusia să revină la conformitatea cu tratatul, Statele Unite nu vor furniza Rusiei actualizarea bianuală a datelor”, a spus purtătorul de cuvânt al NSC.

„Statele Unite au informat Rusia în avans cu privire la acest pas. În interesul stabilității strategice, Statele Unite vor continua să promoveze transparența publică în ceea ce privește nivelul și postura forțelor noastre nucleare”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Mișcarea SUA vine pe fondul îngrijorării reînnoite cu privire la tensiunile nucleare dintre Washington și Moscova. Vladimir Putin, președintele Rusiei, a declarat sâmbătă că intenționează să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus, pe măsură ce fricțiunile cu Occidentul în legătură cu războiul din Ucraina continuă să se intensifice.

Putin a făcut în mod repetat amenințări voalate de a folosi arme nucleare în încercările de a evita sprijinul militar occidental pentru Ucraina și a susținut săptămâna trecută că Regatul Unit a intensificat tensiunile prin furnizarea Kievului cu cartușe de uraniu sărăcit care străpung blindajul, care nu pot provoca o explozie nucleară.

Rusia nu a răspuns imediat la decizia SUA. Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a declarat mai devreme miercuri că Rusia nu organizează consultări cu SUA cu privire la tratat.

„Ne scriu note, protestează și spun că nu avem dreptul să luăm decizia pe care am luat-o. Toate acestea sunt argumente fără valoare din punct de vedere legal”, a spus Lavrov într-un interviu acordat publicației de știri de stat Tass. „Ne-am suspendat complet participarea la acest acord. Pregătirea noastră de a adera la limitele privind armele nucleare strategice din tratat nu este altceva decât un gest de bunăvoință.”

Un oficial american a declarat că decizia de a nu face schimb de date nucleare se limitează la informațiile de două ori pe an, dar Washingtonul va continua să furnizeze alte notificări Rusiei în temeiul tratatului.

Oficialul a mai menționat că decizia a fost luată după ce Rusia a refuzat pentru prima dată să facă schimb de date – iar SUA ar fi bucuroși să-și furnizeze informațiile dacă Rusia ar respecta acordul.

Deși Casa Albă nu va mai împărtăși date cu Rusia, a continuat să sublinieze că nu își schimbă postura ca răspuns la fanfara lui Putin.

„Nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziție nucleară strategică și nici vreun indiciu că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară”, a declarat luni Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe. „Rămânem angajați în apărarea colectivă a alianței NATO, dar nu am văzut niciun motiv acum să ne schimbăm sau să ne adaptăm postura.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online