5G punctul culminant al transformării digitale

57

Au existat foarte multe dezbateri în ultima vreme despre tehnologia 5G, un nou standard în telecomunicații care a creat pe de o parte păreri pozitive din partea oamenilor, dar în același timp, sunt foarte mulți care nu sunt de acord cu această nouă tehnologie.

Inovațiile tehnologice avansează într-un ritm amețitor. Dacă ne uităm în urmă, putem descoperi cât de mult am avansat în această chestiune și putem vedea în perspectivă că marea viteză a schimbării și a progreselor în TIC contează.

Această evoluție a fost paralelă cu conectarea și transmiterea datelor pe telefoanele noastre mobile, care au îmbunătățit și revoluționat modul nostru de a comunica. A dispărut GSM, un sistem de comunicații pentru dispozitivele mobile care permitea (atenție) trimiterea a până la 10 SMS-uri pe minut.

De atunci am trecut prin diferite tipuri de rețele până am ajuns la 3G sau 4G, ceea ce a permis o viteză de conectare de la 100 megabiți în mișcare și până la un gigabit în repaus. În prezent, asistăm la un nou standard în telecomunicații, care înlocuiește 4G. Este vorba despre 5G, un concept care reprezintă punctul culminant al transformării digitale în care suntem angrenați.

A vorbi despre 5G înseamnă a lucra cu o viteză de transmisie a datelor de o mie de ori mai mare decât ceea ce știm în prezent. Implică faptul că poți apela prin telefon sau naviga pe internet nu numai cu o viteză mai mare decât suntem obișnuiți, dar permite și conectarea mai multor dispozitive în același timp.

Această a cincea generație de comunicații permite deschiderea unei pagini web pe mobil să fie la fel de rapidă ca și deschiderea oricărui fișier sau încărcarea videoclipurilor de înaltă calitate în câteva secunde. Dacă vorbim de date, 5G va reduce la o milisecundă timpul care trece de când este transmis de pe un mobil până ajunge pe altul; poți descărca un film în mai puțin de 10 secunde.

Este, pe scurt, o tehnologie care va crește capacitatea necesară pentru a face față masei dispozitivelor conectate din marile zone urbane. 5G nu numai că va conecta oamenii datorită impulsului din telecomunicații, dar o va face și cu alte sectoare precum industria auto, locuințe sau sănătate.

În continuare vom analiza care sunt avantajele și dezavantajele acestei noi tehnologii:

Avantaje

Viteză vertiginoasă

Am vorbit deja despre viteza pe care o va atinge conexiunea 5G, care va crește de 10 ori față de tehnologia 4G, ajungând la 100MB pe secundă. Descărcarea datelor va fi instantanee, iar descărcarea unui fișier video HD va dura doar câteva secunde. La fel, latența, adică timpul care trece de când este transmis de pe un mobil până ajunge la altul, se reduce la o milisecundă.

Mișcare

Dacă cu 4G s-ar fi stabilit că pentru viteze de până la 300 km/oră ar respecta standardul, cu 5G acea viteză ajunge la 500 km/oră. Cu alte cuvinte, comunicarea cu noua generație va fi folosită și la avioane.

Densitatea conexiunii

Acest concept se referă la numărul de dispozitive conectate pe kilometru pătrat. În cazul 4G, a fost de până la 100.000 de dispozitive pe kilometru pătrat. Cu 5G, această cifră crește, deoarece permite până la un milion de conexiuni pe kilometru pătrat. Aceasta înseamnă că nu va exista aglomerație în locurile în care sunt concentrate sute de oameni, precum evenimente sportive, concerte sau festivaluri.

Viteza de conectare adăugată latenței scăzute face ca telefoanele mobile să consume mai puțină baterie, ceea ce reprezintă un avantaj semnificativ. Bateriile dispozitivelor noastre mobile vor funcționa mai mult și vor fi mai durabile. Se estimează că 5G reduce consumul de energie cu 90%.

Conectarea cu alte dispozitive

Din toate cele de mai sus rezultă că transferul sarcinilor către alte dispozitive inteligente este mai fezabil. Odată cu creșterea vitezei rețelei, ușa se deschide pentru tehnologiile de la alte dispozitive inteligente, inteligența artificială și realitatea virtuală.

Dezavantaje

Fără a dori să fim prea prevăzători și fără a alarma pe cineva, este necesar să evidențiem și aspectele mai puțin pozitive ale celei de-a cincea generații de tehnologie. Toată evoluția implică niște riscuri, care trebuie cunoscute. Evidențiem câteva dintre dezavantajele 5G:

Frecvența radio folosită de 5G este mai mare, ceea ce înseamnă că va avea o acoperire mai mică și că operatorii trebuie să instaleze un număr mai mare de antene, ceea ce va dura mai mult timp de instalare pentru a acoperi întreaga țară.

Cei care doresc să folosească această tehnologie în telefoanele mobile trebuie să aibă un dispozitiv care poate suporta 5G. În mod normal, telefoanele noi și de ultimă generație îl au încorporat. Va fi o chestiune de timp până când telefoanele mobile de gamă medie vor putea beneficia de cea de-a cincea generație de tehnologie. În magaziunul online Etuo, puteți găsi cele mai noi modele de huse, carcase, accesorii pentru un număr impresionant de modele de telefoane.

Lipsa de acoperire

Acoperirea 5G nu va ajunge în toate locurile în mod egal, o caracteristică comună tuturor dezvoltărilor tehnologice. Marile orașe vor fi cele care vor beneficia pentru prima dată. Nu același lucru se va întâmpla în zonele mai depopulate și mediile rurale. Instalarea structurii necesare pentru sosirea celei de-a cincea generații de comunicații va fi graduală.

Atacurile cibernetice pe mai multe dispozitive

Atacurile cibernetice pot fi mai periculoase pe măsură ce mai multe dispozitive sunt conectate la rețea. Hackerii ar putea profita de această conexiune multiplă pentru a ataca, de exemplu, casa noastră prin dispozitive de automatizare a locuinței sau sănătatea noastră, prin dispozitive precum ceasurile sau brățările care ne măsoară performanța. Internetul este încă vulnerabil în fața infractorilor cibernetici.

Sustenabilitate

Se prevede că utilizarea 5G poate crește consumul global de energie electrică cu 5% – 9%, ceea ce înseamnă în același timp și o creștere a poluării globale, deși creșterea energiilor regenerabile ar putea atenua această creștere. Trebuie adăugat impactul pe care îl va avea asupra mediului fabricarea de noi dispozitive mobile adaptate acestei tehnologii și care le înlocuiesc pe cele învechite.