Care sunt costurile de dezvoltare pentru aplicații pe Android și iOS

Dezvoltarea unei aplicații pentru Android sau iOS este un proces complex și costisitor. Dacă îți dorești ca aceasta să funcționeze perfect, să arate impecabil și să aibă un real succes, e important să înțelegi pe ce anume cheltui banii. 

Ce presupune procesul de dezvoltare al unei aplicații?

Costul dezvoltării unei aplicații nu este unul fix, ci estimativ, prețul final depinzând de mulți factori. Îți recomandăm să eviți documentarea din surse internaționale: în România, la fel ca în alte țări din Europa de Est, procesul poate fi de 7,4 ori mai ieftin decât în America de Nord, de exemplu. De aceea, e important să cunoști opțiunile de pe piața noastră.

Pentru a putea calcula costul total, e nevoie să înțelegi ce va trebui să plătești mai exact. Astfel, factorii care determină prețul sunt:

Costurile de predezvoltare

Acestea includ documentarea și cercetarea. Fără studii de piață efectuate corespunzător, aplicația nu va avea succesul dorit. Află care sunt nevoile specifice și găsește cele mai bune modalități prin care le poți ajuta prin intermediul produsului tău.

Scopul și funcționalitatea aplicației

Ce va fi capabilă să facă și cât de greu este de obținut? Ia în calcul complexitatea și numărul de caracteristici ale aplicației. De la simpla adăugare a câtorva butoane la integrarea video-streamingului, numărul de sarcini pe care aplicația trebuie să le îndeplinească este direct proporțional cu costul dezvoltării sale.

Complexitatea design-ului UX/UI

User Experience se referă la structura aplicației, modul în care utilizatorii vor interacționa cu aceasta, în timp ce User Interface reprezintă design-ul vizual, brandingul etc. Cele două elemente lucrează împreună pentru ca rezultatul final să fie cât mai apropiat de așteptări. 

Includem în această categorie și utilizarea funcțiilor smartphone-ului: dacă aplicația va folosi funcții precum camera foto, GPS sau tehnologia NFC, costurile vor fi mai mari. Gândește-te și la elementele vizuale: o aplicație cu elemente simple va fi cu siguranță mai ieftină decât una cu elemente complexe.

Abordarea aleasă: nativă vs hibrid

Aplicațiile native sunt scrise în limbajul de programare specific platformei pentru care sunt dezvoltate. Beneficiul lor este că se integrează cât mai bine în platforma aleasă, atât din punct de vedere tehnic, cât și vizual. Dacă vrei ca aplicația ta să poată fi utilizată pe mai multe platforme, însă, va trebui să dezvolți câte o variantă pentru fiecare. 

Cele hibrid, în schimb, te pot ajuta să economisești bani pentru că dezvolți una singură pentru toate platformele necesare. Totuși, deși acest tip poate funcționa pe mai multe sisteme de operare, deseori performanța este mai scăzută. Pentru că nu va rula la fel de bine peste tot, e posibil să pierzi mai mult timp reparând diverse probleme.

De asemenea, nu te gândi doar la Android vs iOS, ci ia în considerare și modelele specifice – cel mai probabil îți dorești ca aplicația să funcționeze perfect pe orice dispozitiv, inclusiv pe cele mai noi.

Testarea și implementarea îmbunătățirilor

Înainte de lansare, aplicația trebuie testată suficient, astfel încât să identifici la timp orice probleme pe care utilizatorul le poate întâlni. Acest pas poate fi realizat prin automatizare sau prin testare manuală. Recomandăm o combinație de testări, fiecare variantă având beneficiile sale.

Automatizarea este mai rapidă, poate fi executată pe mai multe platforme în același timp, iar procesul poate fi înregistrat. În plus, găsește mai multe erori decât testerii umani. 

Testarea manuală, în schimb, este mai ieftină, permite primirea unui feedback vizual rapid și precis, iar dacă au loc schimbări mici le poți testa mai repede în acest mod. 

Costurile de support și întreținere

Dezvoltatorul trebuie să ofere asistență tehnică și după ce procesul de dezvoltare s-a încheiat. Pot apărea pe parcurs anumite erori, se poate dori implementarea unor funcții noi sau pur și simplu este nevoie de o actualizare.

Cât costă dezvoltarea unei aplicații?

Fiecare proiect este unic, însă aplicațiile pot fi organizate în câteva categorii care te vor ajuta să obții o estimare a costului final.

Cele mai simple aplicații (un player audio, un calculator etc) costă în jur de 12.000 EUR.

Aplicațiile bazate pe date (hărți, starea meteo) costă în jur de 13.000 EUR.

Aplicațiile cu funcția de autentificare costă în jur de 50.000 EUR.

Aplicațiile de tip platforme sociale sau eCommerce au prețuri între 50.000 și 250.000 EUR.

Aplicațiile de comenzi (de tipul Uber sau Bolt) costă între 50.000 și 80.000 EUR.

 

Sperăm că acest articol ți-a fost de folos pentru a putea estima costurile viitoarei tale aplicații de succes.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata