Țara preferată de români pentru muncă, oferă un milion de joburi vacante

Companiile au un deficit de peste un milion de lucrători. Acestea caută muncitori în toate statele Europei și sunt gata să ofere o serie de bonusuri și beneficii pentru a găsi forță de muncă.

Numărul locurilor de muncă vacante în Germania a atins un nivel record în primul trimestru din 2018, se precizează într-un raport publicat de Institutul pentru cercetarea forţei de muncă (IAB), informează Agerpres.

În primele trei luni din acest an erau 1,19 milioane locuri de muncă neocupate la nivel naţional, fiind cel mai ridicat nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990, dovedesc datele IAB.

Citeste si:  Nivelul de încredere în guverne a scăzut drastic în întreaga lume

Comparativ cu trimestrul precedent, s-a înregistrat o creştere de 7.000 de locuri de muncă vacante, iar faţă de perioada similară din 2017 un avans de 126.000.

În vestul ţării erau 930.000 de locuri de muncă vacante, în timp ce în est erau 260.000, arată datele Institutului pentru cercetarea forţei de muncă, care strânge datele de la 15.000 de angajatori din toate sectoarele economiei.

Companii germane de toate mărimile sunt în căutare de forţă de muncă, dar cea mai mare cerere este la firmele mici, cu până la nouă muncitori.

Citeste si:  EURO 2012 - Amenzi pentru Germania şi Portugalia

„Cererea de angajaţi rămâne ridicată. În acest moment nu estimăm o modificare a tendinţelor pe piaţa muncii”, a susținut exportul IAB Alexander Kubis.

Cele mai multe locuri de muncă vacante în Germania, 327.000, care sunt pentru consultanţi, consilieri fiscali, arhitecţi, cercetători de piaţă, specialişti în publicitate şi experţi IT, în timp ce în industrie, motorul tradiţional de creştere a economiei, sunt 163.000 de poziţii neocupate, indică datele IAB.

Pentru a face faţă deficitului de personal, angajatorii dau diverse subvenţii, inclusiv majorări salariale mai ridicate decât rata inflaţiei, condiţii de lucru flexibile.

Mai mult, companiile germane au iniţiat programe de pregătire pentru cetăţeni din alte state europene unde şomajul în rândul tinerilor este la un nivel ridicat, inclusiv Ungaria, România, Bulgaria şi Spania.

Citeste si:  CE a adoptat o nouă Directivă DEEE

Oficiul Federal pentru Muncă a anunţat săptămâna trecută că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a coborât în aprilie cu 7.000, până la cifra ajustată de 2,37 milioane de persoane.

Rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor fără loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă, s-a menţinut în aprilie la 5,3%. Este cel mai redus nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close