Avertisment pentru românii care retrag banii din bancomat. Ce îi sfătuiesc polițiștii?

29

Poliţia Română le comunică o serie de avertismente românilor care retrag bani de la bancomate. Pentru a nu risca să li se copieze datele de pe benzile magnetice ale cărților de credit, fenomen știut sub numele de skimming, toți cei care utilizează carduri trebuie să respecte o serie de reguli, relatează Digi 24.

Una dintre acestea se bazează pe verificarea autenticității fantei în care este introdus cardul, cât și dacă nu cumva peste tastatura originală a bancomatului a fost aplicată una falsă. Un indiciu privind existența unei tastaturi false este legat de netezimea tastei 5. La o tastaură originală acest buton are o ușoară denivelare.

În plus, utilizatorii cardurilor pot încerca să tragă ușor de tastatură, iar dacă aceasta se desprinde, înseamnă că nu este cea autentică.

O altă soluție de operare este știută drept „bucla libaneză” și constă în instalarea unui dispozitiv la gura bancomatului, care blochează cardul înăuntru. Mai apoi, infractorul intervine și se oferă să îl ajute pe cel care are cardul blocat. Așadar, află PIN-ul direct de la client, iar după plecarea acestuia scoate cardul din bancomat.

În acest context, reprezentanții Poliției le recomandă posesorilor de carduri să acopere cu mâna formarea codului PIN, să nu lase la vedere chitanţe, facturi sau alte documente care conţin informaţii despre cardul bancar, să anunţe banca în cazul în care îşi schimbă datele personale, iar dacă li se blochează cardul în bancomat, să nu ceară şi să nu permită ajutorul nimănui, dar mai ales, să nu comunice codul PIN.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News