Vaccinul Pfizer/BioNTech COVID-19 a obținut 91% eficiență în datele actualizate, protejând împotriva variantei sud-africane

Pfizer Inc și BioNTech au declarat că vaccinul COVID-19 este în jur de 91% eficient în prevenirea bolii, citând date actualizate ale studiilor care includeau participanți vaccinați timp de până la șase luni.
Vaccinul a fost, de asemenea, 100% eficient în prevenirea bolilor în rândul participanților la studiul din Africa de Sud, unde o nouă variantă numită B1351 este dominantă, deși această rată a fost derivată dintr-un număr relativ mic de nouă infecții observate acolo, care erau toate în grupul placebo, a spus Pfizer.

În timp ce noua rată de eficacitate globală de 91,3% este mai mică decât 95% raportată inițial în noiembrie pentru studiul său pe 44.000 de persoane, o serie de variante au devenit mai răspândite în întreaga lume, de atunci.

Directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat că rezultatul actualizat, care include date despre mai mult de 12.000 de persoane inoculate complet timp de cel puțin șase luni, îi poziționează pe producătorii de medicamente să le supună aprobării de reglementare din SUA.

Vaccinul este în prezent autorizat în regim de urgență de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente.

Datele studiului „oferă primele rezultate clinice pe care un vaccin le poate acoperi în mod eficient împotriva variantelor care circulă în prezent, un factor critic pentru a atinge imunitatea populației și a pune capăt acestei pandemii pentru populația globală”, a declarat Ugur Sahin, director executiv la BioNTech.

Citeste si:  Mai mult spațiu de fabricație de înaltă tehnologie pentru un vaccin global

Experții se tem că noile variante ale COVID-19 din Africa de Sud și Brazilia ar putea fi rezistente la vaccinurile și tratamentele existente. Peste 300 de cazuri ale variantei sud-africane au fost detectate în mai mult de 25 de state și jurisdicții americane, potrivit datelor federale.

Testele de laborator au indicat anterior că vaccinul BioNTech a fost mai puțin puternic, dar a oferit totuși o apărare robustă împotriva variantei B1351 care a apărut pentru prima dată în Africa de Sud.

Cu toate acestea, BioNTech a reiterat săptămâna aceasta că va fi probabil o nevoie de viitoare doze de rapel care să abordeze în mod specific noi variante și că grupul se pregătea să-și actualizeze vaccinul atunci când este necesar.

BioNTech a declarat că a început să testeze o versiune de vaccin modificată împotriva mutantului sud-african în martie, pentru indicații timpurii privind siguranța și eficacitatea, dar un produs pentru lansarea ulterioară pe piață ar necesita încă o nouă reproiectare și mai multe teste.

Citeste si:  Euro s-a depreciat din nou faţă de dolar, în pofida declaraţiilor oficialilor UE

Datele actualizate ale procesului nu ar determina compania să schimbe acea strategie de dezvoltare, a spus o purtătoare de cuvânt a BioNTech.

Vaccinul a fost 100% eficient în prevenirea bolilor severe, așa cum au fost definite de Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și 95,3% eficace în prevenirea bolilor severe, astfel cum au fost definite de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente.

De asemenea, nu au existat probleme serioase de siguranță observate la participanții la studiu până la șase luni după a doua doză, au spus companiile.

Ei au adăugat că, în general, a fost la fel de eficient, indiferent de vârstă, rasă, sex sau etnie și în rândul participanților cu o varietate de afecțiuni medicale existente.

Studiul a analizat peste 900 de cazuri confirmate de COVID-19, dintre care majoritatea s-au numărat printre participanții care au primit un placebo.

Publicarea rezultatelor actualizate vine pe baza datelor separate care au arătat că vaccinul este sigur și eficient la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, deschizând calea către producătorii de medicamente pentru a solicita aprobarea SUA și a Europei de a utiliza vaccinul în această grupă de vârstă.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner