Absorbţia fondurilor europene pentru resurse umane este sub 4,8%

Rata de absorbţie a fondurilor structurale europene pentru dezvoltarea resurselor umane este sub 4,8 la sută şi România riscă nu poată utiliza integral cele 4,3 miliarde de euro alocate până în 2013, a declarat joi (25 februarie 2010) la un seminar, ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

„În cei doi ani de când România este în UE, din cele circa 4,3 miliarde de euro pe care îi avem la dispoziţie până în 2013 pentru resursa umană, am reuşit să absorbim efectiv sub 4,8 la sută.

Din 2007, de când avem la dispoziţie aceste fonduri europene, din miile de proiecte depuse, nici jumătate nu au reuşit să treacă de evaluare, iar mai puţin de 50 la sută din acestea nu au trecut mai departe, contractele efective fiind foarte puţine. Dacă mergem în acelaşi ritm şi nu reuşim să găsim motivaţiile şi modalitatea de a provoca o explozie a atragerii fondurilor europene, există riscul ca, în 2013, banii europeni pentru dezvoltarea resursei umane să fi fost atraşi doar într-o proporţie foarte mică”, a apreciat ministrul Muncii.

În opinia sa, instituţiile create în mod special pentru managementul fondurilor europene dau dovadă de o „extremă rigiditate’ în relaţia cu solicitanţii, neadminţându-le corectarea erorilor sau lipsurilor formale. „Proiectele sunt respinse fără să se admită sprijin pentru refacere’, a subliniat Mihai Şeitan.
O altă cauză a ratei mici de absorbţie ar putea fi „o oarecare frică a oamenilor care lucrează în agenţii de a semna proiecte cu valori mari, pentru a nu sta, după aceea, luni de zile în faţa Curţii de Conturi sau, mai rău, de ajunge la DNA, în urma unor reclamaţii”.

„Este mai simplu să-ţi propui un blocaj, să întârzii pur şi simplu, să semnezi cât mai puţin’, a adăugat ministrul Muncii. Şeful de la Muncă a informat că, săptămânal, există discuţii la guvern pentru accelerarea şi transparentizarea accesului la aceste fonduri, care „nu pot fi făcute cadou, ci trebuie să treacă prin procedurile europene”.

„Sigur, poate nici noi nu am învăţat să facem proiecte bune, dar problema de fond este că nu am învăţat să administrăm un sistem în care banii trebuie să fie adresaţi prietenos oamenilor, oamenii trebuie învăţaţi să facă proiecte care să absoarbă banii, iar instituţiile create în mod special pentru management ar trebui să se ocupe tocmai de aşa ceva, desigur, respectând riguros procedurile europene’, a Şeitan.

În încheiere, ministrul Muncii a anunţat că, în următoarele săptămâni, se va constata un plus de transparenţă şi mobilitate, o reducere a termenelor şi o legătură comunicaţională „mai prietenoasă” între solicitanţi şi cei care trebuie să decidă. FinMedia a organizat, joi, un seminar cu tema „Piaţa forţei de muncă în 2010 – provocări şi oportunităţi’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata