Corlăţean: Dacă acceptăm ce se întâmplă în Crimeea, frontierele în Europa şi în această regiune ar sări în aer

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, atrage atenţia că dacă în comunitatea internaţională se acceptă ceea ce se întâmplă în Crimeea, atunci frontierele în Europa ”s-ar putea schimba oricând”.

„Dacă noi acceptăm în comunitatea internaţională acest tip de atitudini, pe baza unei intervenţii armate — pentru că ceea ce s-a întâmplat (în Crimeea-n.r.) este o intervenţie armată, ea e calificată în dreptul internaţional ca agresiune—, practic, frontierele în Europa şi în această regiune ar sări în aer. Deci, noi trebuie să fim conştienţi că, dincolo de speţa în sine, dramatică, există o interpretare mult mai largă. Noi avem datoria să ne batem pentru stabilitatea frontierelor, pentru integritatea teritorială şi suveranitatea statelor, potrivit normelor constituţionale interne — şi este cazul Constituţiei Ucrainei — şi potrivit normelor de drept internaţional”, a afirmat Corlăţean, duminică, în cadrul unei emisiuni la Prima TV

Șeful diplomaţiei române a subliniat că nimeni nu doreşte „conflicte cu Federaţia Rusă” , dar că e nevoie de fermitate în relaţia cu Rusia.

„N-avem dreptul să şovăim, trebuie să fim foarte fermi atunci când discutăm, în cazul de faţă, cu Federaţia Rusă. Nu există dorinţa unor conflicte cu Federaţia Rusă ca principiu, e dorinţă de cooperare din partea tuturor în spaţiul european, euro-atlantic, dar cu respectarea normelor, regulilor şi marilor principii de drept internaţional”, a spus Corlăţean.

Ministrul român de externe a mai apreciat că UE va recurge la următorul set de sancţiuni împotriva Rusiei dacă aceasta nu începe dialogul pentru reglarea situaţiei din Crimeea.

„Dacă în perioada următoare Federaţia Rusă nu se angajează în mod concret într-un proces politic de dialog pentru reglementarea situaţiei, UE va recurge la următorul set de sancţiuni. Și există o paletă graduală de posibile sancţiuni la care se va putea recurge. Spun ‘graduală’, deci sunt lucruri care contează; contează pentru lideri politici ca persoane individuale sau responsabili de o anumită natură, contează pentru bunuri, proprietăţi, pentru libera circulaţie. Acestea restricţionate şi, posibil, şi alte măsuri vă asigur că stârnesc deja un disconfort potenţial”, a explicat şeful diplomaţiei române.

Șeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean, participă, luni, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE care se va desfăşura la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE , pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Externe se află subiecte de actualitate pentru politica externă a Uniunii Europene.

‘Miniştrii de externe europeni vor discuta despre criza din Ucraina, în continuarea discuţiilor care au avut loc în cadrul reuniunilor extraordinare ale Consiliului Afaceri Externe din 20 februarie şi 3 martie 2014, precum şi a Consiliului European extraordinar din 6 martie 2014 şi în contextul aşa-zisului ‘referendum’ din 16 martie 2014 din Crimeea’, se arată în comunicat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata