Mircea Geoană: Putem colabora cu China, dacă ştim să fim serioşi

Presedintele Senatului si al Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, a declarat duminica ca este stupefiant modul in care România nu a stiut sa valorifice economic interesul Chinei pentru România, care ar fi fost un atu in conditiile in care pe piata chineza exista o concurenta acerba intre cele mai importante state occidentale.

“Chinezii au fost interesati sa investeasca in proiecte mari de infrastructura, sa investeasca in agricultura si in energii regenerabile in România.

Iar din partea româna s-a vorbit mult si nu s-a facut mai nimic, astfel incât acum s-a ajuns la situatia in care pentru chinezi este greu sa ne mai creada.

Încercam sa reconstruim acum aceasta incredere, pentru a putea sa ne apucam, in sfârsit, serios, de treaba. Am discutat aici aproape exclusiv despre solutiile concrete de relansare a parteneriatului economic dintre România si China.

Chiar si astazi portofoliul de investitii chinez pentru România implica proiecte de câteva miliarde de euro, daca ii convingem ca suntem parteneri seriosi de dialog.

Trebuie sa intarim relatiile economice si de investitii si sa incercam sa echilibram balanta comerciala dintre cele doua state”, a declarat Mircea Geoana.

Autoritatile chineze au introdus o politica fiscala mai relaxata, au investit masiv in infrastructura si au restructurat 10 sectoare economice in vederea cresterii competitivitatii.

Din pacate, balanta comerciala cu China este puternic dezechilibrata in defavoarea României.

Dintr-un total de 3,7 miliarde de dolari schimburi comerciale, exporturile românesti insumeaza doar 270 de milioane de dolari.

Presedintele Senatului a apreciat ca desi chinezii aveau un interes deosebit pentru România, bazat pe existenta unor relatii privilegiate, Ungaria a profitat de inabilitatea si imobilitatea Bucurestiului.

“La Budapesta a fost construit unul dintre cele mai mari centre de afaceri chineze din lume si singurul din Europa.

O investitie de peste un miliard de dolari, care permite unui numar de peste 2.000 de mari companii chineze sa isi plaseze produsele pe piata europeana”.

Guvernul de la Beijing a decis ca in perioada urmatoare sa investeasca masiv la nivel mondial si este vital ca România sa devina o destinatie majora a acestor investitii, spune Mircea Geoana.

Deocamdata, China este al 17-lea investitor in România, cu investitii de doar 400 milioane de dolari.“Beijingul doreste ca Bucurestiul sa fie poarta de intrare a sute de miliarde de dolari catre Uniunea Europeana.

În timp ce investitorii europeni din România isi retrag banii si taie liniile de finantare, trebuie sa avem intelepciunea ca stat de a atrage fonduri din alte zone ale lumii”, a subliniat presedintele Senatului.

Liderul Conferintei Consultative din Shanxi, provincie care va avea anul acesta o crestere economica de 10%, va veni la Buzau cu o delegatie economica.

Mircea Geoana a mai subliniat ca o colaborare intre o banca româneasca si una chineza, de care partea chineza este de mult timp interesata, ar putea reprezenta o injectie esentiala de capital.

În opinia liderului PSD, constructiile ar fi un domeniu de interes bilateral: “Chinezii fac 2.000 de kilometri de autostrada pe an!

Tot centrul Shanghaiului, adica zeci de zgârie-nori, sosele suspendate etc., au fost construite in ultimii 20 de ani, timp in care noi nu am reusit sa facem decât câteva statii de metrou si 100 km de autostrada”.

“Putem, de asemenea, sa avem impreuna o activitate intensa de exporturi complexe pe terte piete. M-am vazut cu reprezentanti ai celor mai puternice companii din constructii, energie, industria auto, aeronautica, imobiliare, farmaceutice si echipamente medicale, cercetare-dezvoltare, IT, agricultura, cu institutii bancare.

Cu toti se poate colabora; pentru fiecare firma româneasca implicata in proiecte bilaterale, chinezii sunt gata sa aduca doua-trei companii chinezesti”, afirma liderul social- democrat Mircea Geoana a inaugurat la Shanghai constructia pavilionului românesc la Expozitia Mondiala, care va fi organizata in acest oras, in 2010.

Presedintele Senatului a declarat ca “prezenta noastra acolo, dupa ce România a sustinut candidatura Shanghaiului pentru organizarea Expo 2010, da un semnal energic chinezilor ca de data aceasta ne tinem de cuvânt si suntem realmente angajati pe acest drum”.

“Am pledat, de asemenea, pe lânga autoritatile chineze pentru ca acestea sa ne permita mentinerea pavilionului României dupa finalizarea Expozitiei.

Acolo ar putea fi mutat consulatul nostru la Shanghai, iar impreuna cu Centrul de promovare a economiei românesti, pe care ministerul pentru Comert si IMM-uri il va deschide la Beijing, speram ca aceasta prezenta mult mai puternica sa se materializeze si in schimburi comerciale si activitate investitionala pe masura.

Shanghaiul este un oras care se dezvolta cu o viteza fantastica, iar daca vrem sa fim competitivi trebuie sa ne miscam si noi la fel.

Important este ca si Camerele de Comert si Industrie din cele peste 20 de orase si judete din România, care sunt infratite cu municipii si regiuni din China, sa profite de vizibilitatea acestui eveniment, având in vedere ca la Expozitia Mondiala Shanghai 2010 vor fi peste 70 de milioane de vizitatori din China si din intreaga lume”, a spus Mircea Geoana.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata