Croitoru: Este posibil să nu poată fi evitată creşterea impozitelor

17

Autoritatile ar putea fi in imposibilitatea de a evita cresterea impozitelor, a declarat joi (19 noiembrie 2009), la o conferinta organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in România, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a României (BNR).

“Este posibil sa nu poata fi evitata cresterea impozitelor. Daca s-ar intâmpla aceasta, ar impiedica reluarea cresterii economice”, a spus Croitoru. Reprezentantul BNR a apreciat ca iesirea din criza a României depinde de reforma sectorului public.“România ar fi intrat in criza si pe cont propriu, fara criza mondiala, din cauza dezechilibrelor acumulate.

De când a inceput criza, sectorul privat s-a ajustat, dar sectorul public nu a facut aceste ajustari”, a afirmat consilierul BNR. Ca si alte state in perioada crizei, a mai spus Croitoru, România a suplinit lipsa fondurilor private cu bani publici si a recurs la acoduri externe de imprumut, dar criza politica pune in pericol aceste acorduri.

Potrivit sefului Reprezentantei Comisiei Europene in România, Nicolae Idu, Fondul Monetar International si Comisia Europeana au decis in comun amânarea eliberarii unor noi transe de imprumut deoarece, din cauza situatiei politice, guvernul nu a putut depune in Parlament bugetul pe 2010 si nici nu si-a putut lua angajamente clare de reducere a deficitului bugetar in 2010 la 5,9% din PIB. O noua misiune de evaluare este insa pregatita sa vina in România imediat ce situatia politica se va stabiliza.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata