Marea Britanie a suferit cel mai mult în fața marilor economii, din cauza coronavirusului

Regatul Unit a fost cel mai puternic lovit de Covid-19 în rândul marilor economii, din aprilie până în iunie, a declarat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Economia sa a suferit cea mai mare scădere în perioada de trei luni, deoarece măsurile de blocare a coronavirusului au împins țara oficial în recesiune.

Contracția sa de 20,4% a fost cu mult peste scăderea de 9,8% pentru cele 37 de țări OCDE în ansamblul său, a spus Think Tank.

Spania a fost următoarea cea mai afectată țară, cu o scădere de 18,5%.

Declinul pentru zona OCDE a fost cel mai mare înregistrat, depășind cu mult scăderea de 2,3% înregistrată în primele trei luni ale anului 2009, la apogeul crizei financiare.

În același timp, grupul de națiuni industrializate G7 a suferit o contracție de 10,9%, în timp ce zona euro a înregistrat o scădere de 12,1%.

Printre alte țări G7, PIB-ul din al doilea trimestru a scăzut cu 13,8% în Franța, în timp ce Italia, Canada și Germania au suferit căderi de 12,4%, 12% și 9,7%.

Când Marea Britanie a publicat cifrele PIB din al doilea trimestru la începutul acestei luni, cancelarul Rishi Sunak a declarat pentru BBC că guvernul „se prinde de ceva care nu are precedent” și că a fost „o perioadă foarte dificilă și incertă”.

El a spus că economia Regatului Unit a avut rezultate mai slabe decât omologii săi din UE, deoarece a fost concentrată pe servicii, ospitalitate și cheltuielile pentru consumatori.

Dar cancelarul Anbreiese Dodds l-a învinovățit pe premierul Boris Johnson pentru amploarea declinului economic, spunând:

„O scădere a fost inevitabilă după blocare – dar criza locurilor de muncă din cauza lui Johnson nu a fost”.

Sursa: bbc
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata