Reguli de siguranță pentru o casă cu scară interioară

Scările interioare aduc un plus de eleganță spațiilor, prin frumusețea lor, iar rolul practic este de netăgăduit. Scările interioare asigură accesul la etajele superioare și facilitează deplasarea, fiind elemente cu mari pretenții din punct de vedere al siguranței. De aceea, ele trebuie să răspundă câtorva criterii în acest sens, după cum urmează.

Trepte antialunecare

Scările pot deveni periculoase dacă, la placare acestora, nu sunt folosite materiale calitative. Una dintre cerințele de siguranță este aceea că treptele trebuie să aibă o suprafață plană, lipsită de imperfecțiuni, pe care talpa nu alunecă. De aceea, va trebui să cauți trepte scari de calitate pentru acoperirea substratului din care sunt realizate scările, respectând cerințele de siguranță. La nevoie, scările pot fi prelucrate pentru un efect anti-alunecare, astfel încât siguranța utilizatorului să nu fie pusă în pericol. 

Considerente de siguranță în exploatare – susținere corectă

Scările sunt, în mod cert, și elemente de design într-o locuință, dincolo de a fi elemente constructive. Din acest motiv, gama modernă de amenajări de interior aduce în prim-plan modele de scări futuriste, ale căror susțineri par să nu existe. Conceptul de scară „suspendată” cucerește din ce în ce mai mulți adepți, deoarece frumusețea sa constă tocmai în fapțul că spațiul este mai amplu decât în cazul scărilor „întărite“ cu stâlpișori sau ziduri din gips-carton.

Surprinzător însă, dacă o scară nu are susținere laterală acest lucru nu înseamnă că ea este realizată greșit. Din contră, în stadiul de proiectare, sunt realizate calcule avansate și modele de simulare computerizată care iau în calcul diferite tipuri de încărcări pentru o astfel de scară, scoțând în evidență modul lor de comportare. Scările de acest tip sunt încastrate la nivelul pardoselii etajului superior și asigurate la nivelul plafonului nivelului inferior și sunt calculate astfel încât să fie evidențiată o încărcare limită ce nu trebuie depășită. 

Siguranța la cutremur

Una dintre situațiile excepționale care se poate întâmpla este producerea unui cutremur. Acesta nu poate fi prezis (încă), drept pentru care este greu să estimezi forța sau încărcarea produsă. Din fericire, proiectarea ne salvează și în această situație. Mai precis, scărilor li se aplică încărcări fictive, luate sub forma momentului cel mai defavorabil, astfel încât să poată fi observată comportarea chiar și în cazul unui seism. Momentul cel mai defavorabil este un cumul de forțe care însumează toate încărcările posibile, luate simultan, lucru care în realitate nu are cum să se producă. Totuși, calculul este realizat la acest nivel tocmai pentru a dimensiona scara cât se poate de bine, luând în calcul orice situație care s-ar putea petrece și care ar putea periclita siguranța utilizatorilor. 

Scările sunt, în general, un loc nesigur pentru cutremur, deoarece, oricât de bine ar fi calculate anumite aspecte, nu ai cum să știi cum se vor comporta acestea într-o situație reală. De aceea trebuie asigurate bine elementele de siguranță, punctele de sudură, îmbinările sau alte zone care ar putea ceda la un cutremur.

 

Scările sunt o zonă de acces, deoarece ele permit realizarea traficului în plan vertical, însă, ele necesită o atenție sporită la dimensionare și realizare. Este importantă respectarea măsurilor de siguranță impuse, deoarece orice schimbare în structura scărilor va avea repercusiuni în ceea ce privește utilizarea ulterioară. Orice element constructiv adăugat ulterior poate crește forța de încărcare, ce se adaugă, așa cum este și firesc, greutății proprii a elementului.

Totuși, scările sunt elemente constructive sigure atunci când sunt realizate în mod corect și mai mult decât atât ele pot deveni piesa estetică centrală a casei tale dacă sunt alese materialele potrivite pentru realizarea sa. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata