Numai un singur mililitru din substanţa cu care s-a otrăvit Madalina Manole poate fi fatal unui adult

– Pesticidul pe care l-a ingerat Mădălina Manole este o substanţă extrem de toxică pe bază de carbofuran, cunoscută sub denumirea comercială de Furadan. Produsul este destinat tratamentului culturilor de porumb, cartof, floarea soarelui, soia sau sfeclă de zahăr.

 

Furadanul este atât de otrăvitor, încât un singur mililitru din aceast produs poate fi fatal unui om matur. Ingerată, substanţa blochează o enzimă vitală – colinesteraza – decesul survenind în câteva minute, scrie Adevărul.

Carbofuranul a fost folosit masiv în Statele Unite începând cu anul 2002, în urma unei invazii de insecte dăunătoare asupra culturilor de soia. Pesticidul şi-a făcut treaba, dar din cauza lui sute de păsări care ingerau involuntar substanţa mureau în fiecare zi. De asemenea, Furadanul era folosit pe scară largă, dar ilegal, de fermierii americani pentru otrăvirea coioţilor, vulturilor sau ratonilor.

În consecinţă, Agenţia de Protecţia a Mediului din SUA a cerut interzicerea produsului pe teritoriul american. Astăzi, folosirea Furadanului nu mai este permisă pentru tratarea culturilor destinate consumului uman. Aceeaşi măsură a fost luată şi în majoritatea statelor europene.

O altă ţară care intenţionează interzicerea oficială a Furadanului este Kenia. De câţiva ani de zile, băştinaşii Maasai folosesc acest pesticid pentru a ucide leii şi hienele care le vânează vitele.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata