Olaf Scholz social-democratul, va prelua în 8 decembrie funcția de Cancelar al Germaniei

Transferul de putere în Germania, de la conservatoarea Angela Merkel la social-democratul Olaf Scholz, va avea loc în 8 decembrie, dată la care Bundestag va organiza alegerea sa. El va conduce o coaliţie fără precedent de trei partide – Partidul Social Democrat (SPD), Verzii şi Partidul Liberal Democrat (FDP).

Astfel, Olaf Scholz în vârstă de 63 de ani, va fi ales cu o majoritate de 736 de voturi de către deputaţi, în Bundestag.

În contextul procesului alegerii cancelarului – a treia persoană în stat, după preşedinte Republicii federale şi preşedintele Bundestagului – este foarte codificat.

După ce este ales de către deputaţi, viitorul cancelar este primit de către preşedinte, care-i înmânează, atât acestuia cât şi miniştrilor acestuia, ”actul nominalizării”, o ceremonie care marchează începutul oficial al mandatului său de patru ani.

Cancelarul se întoarce, apoi, în Bundestag, unde depune jurământul, după care se duce la sediul Cancelariei în vederea transferului puterii.

La fel ca predecesorii săi, el va efectua prima vizită în afara Germaniei la Paris.

Olaf Scholz cancelar al  Germaniei acţionează deja, înainte de a intra în funcţie, în vederea hotărârii unor noi măsuri împotriva valului epidemiei. Un proiect de lege privind vaccinarea obligatorie, căreia Scolz îi este favorabil, urmează să fie adoptat până la sfârşitul anului şi să intre în vigoare în februarie sau martie.

Aşadar, Angela Merkel a fost cancelar al Germaniei 16 ani.

Sursa: Ziare.com
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata