Taxă la sănătate pentru venituri din chirii

Dacă aveţi ca sursă de venit doar chiria, trebuie să plătiţi şi contribuţia la fondul de sănătate. Pensionarii sunt scutiţi, însă numai din 2008.

Românii care au numai venituri din chirie trebuie să plătească contribuţia la sănătate, potrivit legilor în vigoare. Cei care au salariu şi/sau sunt persoane fizice autorizate şi au şi venituri din chirii nu datorează contribuţia. Pensionarii sunt scutiţi, însă numai pentru venituri din chirii obţinute după 1 iunie 2008.

Se plăteşte contribuţia la sănătate pentru venituri din chirii numai în cazul în care persoana nu obţine alte categorii de venituri impozabile, respectiv:

  • salarii,
  • venituri obţinute din activităţi independente,
  • venituri din agricultură,
  • silvicultură (Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, art. 257, alin 2, lit.e),

explică – pentru Evenimentul zilei – reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CSMB).

Anunţaţi şi casa de asigurări că aveţi contract de închiriere

Reprezentanţii casei de asigurări afirmă că atunci când se încheie un contract de închiriere trebuie anunţată şi casa de asigurări, nu doar Fiscul.

Una din obligaţiile asiguraţilor este de a anunţa în termen de 15 zile casa de asigurări asupra modificărilor referitoare la încadrarea lor într-o anumită categorie de asiguraţi. Fără o evidenţă a veniturilor obţinute, casele de asigurări nu au putut emite înştiinţări de plată privind sumele aferente (inclusiv penalităţile)”, detaliază Cristina Călinoiu.

Începând cu 2009, ca urmare a protocolului încheiat între CNAS şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, pentru furnizarea de date privind veniturile impozabile, ca sele de asigurări trimit înştiinţări sau somaţii de plată, în ordinea cronologică a termenului de prescripţie fiscală.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata