Vergeturile pot fi îndepărtate definitiv numai chirurgical

Singurul tratament de îndepărtare definitivă a vergeturilor este cel chirurgical, susţine dr. Călin Doboş, medic specialist în chirurgie facială şi în chirurgie plastică şi competenţă în laser chirurgical.

Potrivit statisticilor, vergeturile sunt extrem de răspândite în rândul populaţiei feminine. Un procent de 90 la sută dintre femeile gravide dezvoltă vergeturi în timpul sarcinii, în timp ce 70 la sută dintre tinere suferă de vergeturi încă de la vârsta adolescenţei.
Vergeturile sunt linii fine ale corpului, care apar ca urmare a distrugerii ţesutului subcutanat în urma creşterii rapide în greutate şi a întinderii excesive a pielii. Ele reprezintă o ruptură în structura de rezistenţă a pielii. Aceste fibre nu se mai pot reface, astfel că putem vorbi despre rupturi permanente.

Ele nu implică probleme de natură medicală, însă reprezintă o reală problemă de natură cosmetică. Acesta este şi motivul pentru care putem vorbi despre o adevărată industrie creată în jurul inesteticelor vergeturi: creme, loţiuni, tehnici de masaj, terapii.
Tratamentele medicale (minim invazive), precum peelingul chimic, lumina intens pulsată, mezoterapia şi terapia cu laser nu fac minuni, ci pot oferi doar o îmbunătăţire a aspectului, o uşoară estompare şi decolorare a vergeturilor, făcându-le mai puţin vizibile ochiului.

‘Tratamentele medicale reuşesc să reducă dimensiunea vergeturilor şi să le estompeze culoarea. În această situaţie nici nu putem lua în calcul un posibil efect al cremelor antivergeturi. În cazul tratamentelor cosmetice, efectul este similar cu cel al unei înţepături de albină: aparatura din saloanele de cosmetică, prin căldura degajată, împreună cu masajul, nu face decât să tumefieze zona din jurul vergeturii, făcând astfel vergeturile mai puţin vizibile. Însă acestea există şi reapar ochiului după maximum o lună’, a explicat dr. Călin Doboş.

Peelingul chimic, laser terapia, lumina intens pulsată şi mezoterapia acţionează ţintit asupra vergeturilor, realizând o reducere a dimensiunii lor şi o decolorare precoce. Efectul acestor terapii este de atenuare a vergeturilor, dar nu şi a numărului acestora.
Numărul de astfel de şedinţe diferă în funcţie de complexitatea vergeturilor şi de reacţia corpului la terapie. Unele persoane nu înregistrează niciun efect în urma primei şedinţe, în timp ce la alte persoane efectul este vizibil. O şedinţă de terapie minim invazivă împotriva vergeturilor variază ca preţ în jurul sumei de 100-150 euro.

Potrivit dr. Călin Doboş, singurul tratament sigur de îndepărtare definitivă a vergeturilor este acela chirurgical: liftingul de coapse, atunci când vergeturile sunt prezente în zona coapselor, şi abdominoplastia, atunci când vergeturile se afla în zona abdomenului. Mai există şi alte metode terapeutice intermediare, care urmăresc producerea unei contracţii cutanate.

‘Acestea presupun o ‘ridicare’ a pielii de pe ţesutul de dedesubt, prin nişte incizii mici şi apoi aplicarea unor pansamente, corsete speciale care să dirijeze vindecarea pielii în noua poziţie. Şi în acest caz, vergeturile nu dispar, ci doar se mai estompează. Precizez că gradul de estompare variază de la o persoană la alta: în timp ce la unele modificările sunt minime, la altele aproape dispar’, a evidenţiat dr. Călin Doboş.

Citește și
1 Comentariu
  1. stefy spune

    buna ziua.as dori sa stiu cat ar costa aceste interventii chirurgicale?la cat timp dupa operatie poti sa iti expui acea parte a corpului?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata