Care este alternativa plantelor cunoscute cu cele puțin cunoscute care ar putea să apară în meniuri până în 2050

Foto: digi24.ro
55

În aceste vremuri, şocurile alimentare au provocat un val de îngrijorare în rândul oamenilor de știință. În opinia lor, aceștia au întocmit o listă de plante puțin cunoscute care ar putea să apară în meniurile oamenilor până în anul 2050.

Ce am putea mânca până în 2050?

În prezent, războiul din Ucraina a scos în evidență pericolele pe care le implică dependența de câteva recolte comercializate la nivel mondial. Astfel, experții de la Grădinile Botanice Regale din Kew, Londra, caută ingrediente pentru a ne asigura o alimentație sigură pentru viitor, în contextul în care 90% din calorii provin din doar 15 culturi.

Actual, schimbările climatice sporesc riscul unor „șocuri alimentare” grave, în cazul în care recoltele se prăbușesc și prețurile alimentelor de bază cresc rapid în întreaga lume.

În acest sens, diversificarea alimentelor pe care le consumăm este una dintre soluțiile pentru a atenua foametea, pentru a combate pierderea biodiversității și pentru a contribui la adaptarea la schimbările climatice, spune cercetătorul de la Kew, Dr. Sam Pirinon.

Astfel, „Știm că există mii de specii de plante comestibile în întreaga lume care sunt consumate de diferite populații și aici putem găsi unele dintre soluțiile pentru aceste provocări globale ale viitorului”, a explicat acesta, potrivit BBC.

Doar 417 plante sunt cultivate pe scară largă și folosite pentru hrană

În plan mondial, din cele peste 7.000 de plante comestibile din, doar 417 sunt cultivate pe scară largă și folosite pentru hrană oamenilor şi nu numai.

  • Pandanusul (Pandanus tectorius) este un arbore mic care crește în zonele de coastă din Insulele Pacificului până în Filipine. Frunzele sunt folosite pentru a aromatiza mâncărurilor dulci și sărate în mare parte din Asia de Sud-Est, în timp ce fructele asemănătoare ananasului pot fi consumate crude sau gătite.

Acest arbore suportă condiții dificile, inclusiv seceta și vântul puternic, a explicat cercetătorul Marybel Soto Gomez.

  • Fasolea este un alt „aliment al viitorului”. Este ieftin, bogat în proteine și în vitamine B, adaptat la o gamă largă de medii. Există 20.000 de specii de leguminoase în lume, dar noi folosim doar câteva.
  • Cerealele au, de asemenea, o diversitate uriașă, cu peste 10.000 de specii, ceea ce oferă un potențial imens pentru noi alimente. Fonio (Digitaria exilis) este o cereală africană hrănitoare folosită pentru a face cușcuș, terci și băuturi. Planta poate tolera condiții uscate.
  • Enset sau „banana falsă” este o rudă apropiată a bananei, dar este consumată doar într-o parte a Etiopiei. Fructul plantei, asemănător cu cel al bananei, nu este comestibil, dar tulpinile și rădăcinile bogate în amidon pot fi fermentate și folosite pentru a face terci și pâine. Studiile sugerează că această cultură asemănătoare bananei are potențialul de a hrăni peste 100 de milioane de oameni într-o lume în curs de încălzire.
Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online