Cum a evitat România, la mustață transformarea Litoralului în groapa de cianuri a Europei?

9

Procurorul Teodor Niță, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, specializat în infracțiuni de Mediu, a detaliat despre motivele care au transformat România în lada de gunoi a Europei și ce se mai poate face pentru a stopa importurile ilegale de deșeuri.

La întrebarea, care a fost momentul cheie în care a constatat că țara noastră a devenit una din rutele preferate ale mafiei deșeurilor ilegale, procurorul Teodor Niţă a relatat:

„Am devenit conștient de seriozitatea acestei problematici cam de prin 2012, cu ocazia instrumentării unui dosar. Am constatat ce pericol constituie pentru cetățenii români importul ilegal de deşeuri și administrarea necorespunzătoare a acestora. Este o chestiune extrem de gravă!”, a precizat acesta.

Mafia deșeurilor ilegale are amploarea mafiei drogurilor

În contextul financiar, ” Pot vorbi de interese economico-financiare colosale pentru că nu sunt termeni hiperbolizați în contextul în care deșeuri produc toți, toate industriile, toți oamenii. Am comparat nu o dată cu traficul de droguri, pentru că de drogat se droghează un procent, unui, doi, trei, cinci la sută, deșeuri produc toți, cu care trebuie să se întâmple ceva cu ele. Și atunci…”

De altfel, procurorul a avertizat că deșeurile ilegale vor copleși Româniași a exemplificat printr-un caz pe care îl cunoaște personal . „Vor deveni și mai multe și vor năvăli în avalanșă peste noi, într-o manieră care nu va fi deloc plăcută, a avertizat Teodor Niţă.

Niță: Voiau să ridice lângă Năvodari un depozit cu 6,5 milioane tone de deșeuri toxice

În contextul cifrelor, „Totul se gândește pe termen lung. De prin 2004, așa ziși investitori își pregătiseră asaltul. Voiau să ridice lângă Năvodari un depozit. Imaginați-vă,  un depozit de 95 de metri altitudine, pe 30 de hectare, pentru 6,5 milioane tone de deșeuri toxice, din care 200 de mii de tone numai cianuri. Știți ce înseamnă 6,5 milioane de tone? Înseamnă 320 de mii de basculante, la 6 minute o basculantă cu deșeuri care urmau să vină din toată Europa. Erau contractele încheiate la nivel european, totul călare pe România.

Consecințele asupra mediului ar fi fost catastrofale, se termina cu turismul, bun, rău, ăla pe care-l avem. Imaginați-vă că era un animal care se vedea de la Gura Portiței, intrarea pe litoralul românesc, până la Vama Veche. Cine Dumnezeu mai venea acolo? 200.000 de tone numai cianuri, sunt date concrete, înseamnă 10.000 de basculante cu cianuri. Era o imensitate. Afacerea era estimată în jur de 10 miliarde de euro”, a conchis procurorul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata