Publicul european susţine puternic ideea reducerii cheltuielilor

Guvernele europene beneficiază de un sprijin solid din partea publicului pentru reducerile de cheltuieli menite să impulsioneze redresarea economică, susţine ultimul sondaj Financial Times/Harris Interactive.

Sondajul indică, de asemenea, faptul că majoritatea cetăţenilor din cele 5 cele mai mari state ale Uniunii Europene (UE) nu sunt de acord cu decizia guvernelor lor de a lăsa deficitele bugetare să crească pentru a combate criza financiară care a izbucnit în 2008.

Rezultatele sondajului indică un conservatorism fiscal în rândul publicului european, care contrastează cu nerăbdarea cu care majoritatea guvernelor au înregistrat deficite mari pentru a proteja locurile de muncă şi nivelul de trai pe măsură ce criza s-a extins.

În plus, rezultatele sugerează că măsurile de austeritate introduse acum în toată Europa nu sunt neapărat fatale din punct de vedere politic pentru guverne, atât timp cât acestea dau explicaţii convingătoare pentru acţiunile lor.

Cu toate acestea, impactul complet al măsurilor de austeritate urmează să se manifeste în majoritatea ţărilor. Sondajul ar putea reflecta, într-o anumită măsură, faptul că opinia publică este conştientă de criza care s-a dovedit aproape fatală pentru zona euro în luna mai.

Întrebaţi dacă reducerile de cheltuieli publice au fost necesare pentru redresarea pe termen lung a economiilor, 84 la sută dintre francezi, 71 la sută dintre spanioli, 69 la sută dintre britanici, 67 la sută dintre germani şi 61 la sută dintre italieni au răspuns afirmativ. În SUA, acelaşi răspuns a fost oferit de 73 la sută dintre americani.
Pe de altă parte, doar 38 la sută dintre italieni, 33 la sută dintre germani, 31 la sută dintre britanici, 29 la sută dintre spanioli şi 16 la sută dintre francezi sunt de părere că reducerile ar putea afecta redresarea economică, în timp ce în SUA, această părere este împărtăşită de 27 la sută dintre americani.

Chestionaţi dacă ar fi preferat reducerile de cheltuieli sau creşterea taxelor ca modalitate de a reduce deicitele bugetare şi datoriile naţionale, o majoritate puternică din cele cinci ţări ale UE menţionare, precum şi din SUA s-au declarat în favoarea reducerilor de cheltuieli.
În mod similar, opinii conservatoare cu privire la cheltuielile publice au apărut şi atunci când respondenţii au fost întrebaţi dacă guvernele UE au avut dreptate să înregistreze deficite mari după criza din 2008.

În toate cele 5 ţări UE, o majoritate – variind de la 68 la sută în Franţa şi Italia la 54 la sută în Marea Britanie – au declarat că guvernele au greşit atunci când au făcut acest lucru. Conform sondajului, marea majoritate în fiecare ţară care a participat la sondaj a fost de acord cu ideea că deficitele bugetare ridicate şi reducerile ulterioare de cheltuieli fac necesară o revizuire a statului asistenţial european.

Întrebaţi ce politică ar trebui să suporte greul reducerilor, majoritatea europenilor chestionaţi (cu excepţia celor din Marea Britanie), alături de americani, au plasat pe primele două locuri asistenţa pentru ţările în curs de dezvoltare şi politica de apărare, deşi nu întotdeauna în această ordine.

În toate cele cinci ţări din UE şi în SUA, nu a existat o susţinere a reducerilor în cazul cheltuielilor privind serviciile de poliţie, sănătatea şi educaţia.
Sondajul FT/Harris a fost realizat online de către Harris Interactive pe un număr de 6.164 adulţi cu vârsta între 16 şi 64 de ani în Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi SUA şi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 64 de ani în Italia, în perioada 22 iunie-1 iulie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata