Atunci când vine vorba despre pregătirea materialului de semănat pentru următorul an agricol, mulți dintre micii fermieri preferă să se limiteze la o investiție cât mai mică, în ideea în care economisesc niște bani. Din păcate, să cumperi seminte de soia (sau de altă plantă de cultură) dintr-o sursă neverificată, în absența unui certificat de atestare a calității, se poate dovedi o pierdere mult mai mare decât prețul crescut al unui material săditor garantat.
Principalii indici de calitate a semințelor pentru însămânțare
Pentru a putea înțelege modul de evaluare a calității materialului pentru însămânțare este important de știut faptul că ea variază între sămânța brută și cea condiționată. Mai mult decât atât, fiind un domeniu în permanentă evoluție, și așteptările legate de uniformitatea boabelor, gradul de puritate sau performanța în câmp cresc.
Printre indicii luați în considerare înainte de investirea în materialul săditor se numără: valoarea biologică, puritatea fizică, componenta botanică a impurităților, umiditatea semințelor, facultatea germinativă, starea sanitară.
Există și alți indici care merită luați în calcul, chiar dacă ei nu sunt cuprinși în standarde: sămânța utilă, densitatea, uniformitatea, energia germinativă, puterea de străbatere sau vigoarea semințelor.
Valoarea biologică
Din punct de vedere practic, este o foarte mare diferență de productivitate între seminte de floarea-soarelui pentru semanat cumpărate de la un vecin și semințe aparținând unui hibrid cu însușiri de productivitate și rezistență superioare. Este motivul pentru care unele semințe de pe piață sunt certificate în câmp și etichetate ca atare (bază superelită, superelită etc.), și au un preț mai mare, fiind totuși preferate de către fermierii cu experiență.
Puritatea fizică și componenta botanică a impurităților
Acest parametru se referă la conținutul procentual de sămânță pură față de masa totală a probei analizate. Aceste probe sunt considerate reprezentative pentru întregul lor analizat. O parte dintre impurități pot fi inerte, dar un procent variabil este reprezentat de așa-numitele impurități vii: semințe ale altor plante de cultură și semințe de buruieni. În cazul semințelor certificate, conținutul în semințe greu separabile este normat. În plus, în cazul semințelor certificate este interzisă prezența semințelor buruienilor de carantină.
Umiditatea semințelor
Pentru a se păstra în condiții optime, semințele trebuie să aibă un grad de umiditate mai mic decât un anumit nivel critic, care variază în funcție de specie. Astfel, semințele cu conținut ridicat de ulei trebuie să aibă o umiditate mai mică decât semințele cu un conținut mare de hidrocarbonați.
Facultatea germinativă
Facultatea germinativă a lotului se referă la procentul de semințe capabile să producă germeni normali în laborator, în condiții prestabilite de temperatură, lumină și umiditate. Valorile standard variază în funcție de specie și pot fi corectate în anumite situații. De asemenea, în unele cazuri se folosește un alt indicator, denumit indice de viabilitate, care arată procentul de germeni viabili din lot și permite aproximarea facultății germinative.
Starea sanitară
Starea sanitară este un parametru considerat din ce în ce mai important în prezent, fiind interzisă prezența obiectelor de carantină fitosanitară și a anumitor dăunători, considerându-se limitată prezența unor boli.
Indici necuprinși în standarde
- Sămânța utilă este un indicator procentual care reflectă raportul dintre sămânța pură și germinația totală. Astfel, se poate calcula cantitatea de sămânță necesară pentru a se obține o anumită densitate de semințe germinabile pe metru pătrat.
- Densitatea este considerată un indice de calitate deoarece, sub aspectul productivității plantelor, semințele cu densitate mare au o valoare de însămânțare mai mare.
- Uniformitatea este esențială pentru însămânțarea corectă, pentru răsărirea uniformă și, implicit, pentru întreținerea culturii respective.
- Energia germinativă se corelează cu o răsărire mai rapidă și mai uniformă și cu o mai bună rezistență a plantelor în cazul în care apar condiții nefavorabile în prima perioadă de creștere.
- Puterea de străbatere reprezintă capacitatea germenilor de a ieși la suprafață prin stratul acoperitor.
- Vigoarea semințelor determină nivelul performanțelor productive în condițiile din câmp, care nu sunt întotdeauna ideale, din contră.
Sursă foto: Shutterstock