A intrat în vigoare Regulamentul UE 2019/1238 privind Produsul Paneuropean de Pensii Personale (PEPP)

Foto: românietv.net
140

Apare o nouă pensie şi în România. Oamenii vor beneficia de un nou tip de pensie. Totul a fost deja aprobat la nivel european și a intrat în vigoare în toate statele Uniunii Europene.

Apare o nouă pensie în România!

Din data de 22 martie 2022, a intrat în vigoare Regulamentul UE 2019/1238 privind Produsul Paneuropean de Pensii Personale (PEPP), reprezentând actul de naştere al unei noi pensii. Aceasta este pusă la dispoziţia cetăţenilor europeni, implicit şi români.

În acest context, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), informează că noua pensie paneuropeană este facultativă și se adresează persoanelor fizice care vor să economisească pentru viitorul lor. PEPP este separat de sistemul public de pensii și de sistemele de pensii private din Uniunea Europeană, inclusiv din România.

În opinia sa, „Într-o Europă în care piaţa muncii a depăşit de mult timp graniţele ţărilor UE, un sistem de pensii comun vine ca un lucru firesc. Pentru România, ţară care are în jur de 5 milioane de cetăţeni care lucrează în afara ţării, acest sistem s-ar putea dovedi cu atât mai util.

Este încă prea devreme pentru a ne pronunţa asupra eficienţei sistemului, dar totuşi reprezintă o iniţiativă bună, utilă celor care vor să economisească pe termen lung, indiferent de ţara membră UE unde lucrează”, a explicat Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (AFP), relatează Adevărul.

Astfel, PEPP este un produs de pensii portabil deoarece permite schimbarea reşedinţei participantului la PEPP într-un alt stat european, fără să fie necesară schimbarea furnizorul de PEPP. Pe scurt, PEPP facilitează cetățenilor europeni exercitarea dreptului de a trăi şi de a munci într-un alt stat UE.

Cum putem beneficia de pensia paneuropeană?

Concret, pentru a putea fi oferite pe piaţa actuală, PEPP vor parcurge un proces de înregistrare în care vor fi implicate autorităţi naţionale din statele UE şi Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA).

Apoi, după ce a fost finalizat procesul de verificare în vederea înregistrării unui PEPP, Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale va înscrie produsul respectiv în registrul public central al PEPP, ce poate fi furnizat şi distribuit în UE.

În acest sens, registrul public central al PEPP va menţiona şi informaţii referitoare la furnizorii de PEPP, plus lista statelor europene în care este distribuit. Pe scurt, cetăţenii români, care muncesc în România, vor putea investi în pensiile paneuropene prevăzute în registrul public central PEPP şi distribuite pe teritoriul României.

De asemenea, cetăţenii români care lucrează în alte state europene vor putea investi în pensiile paneuropene distribuite pe teritoriul respectivelor state, urmând ca la întoarcerea în țara natală să poată solicita furnizorului respectivului PEPP deschiderea unui subcont pentru România.

Dacă furnizorul PEPP nu va îi va putea oferi acest subcont, atunci cetățeanul român va putea opta între a schimba în mod GRATUIT furnizorul de PEPP cu un altul nou care îi poate oferi un subcont pentru România.

Sursa: Capital.ro