La ce soluție modernă de finanțare pot apela firmele la început de drum?

32

Firmele aflate la început de drum se pot confrunta cu multe provocări pe fondul incertitudinilor și nesiguranțelor care domină în prezent mediul de business. Astfel, tot mai mulți antreprenori sunt nevoiți să apeleze la soluții de finanțare sigure și eficiente pentru a-și menține afacerea într-o zonă stabilă și profitabilă.

O soluție modernă în acest sens este factoringul, un serviciu special dezvoltat pentru a ajuta companiile să își îmbunătățească fluxul de numerar, asigurându-se de capitalul necesar în vederea continuării activității și dezvoltării echilibrate ale business-ului.

Regăsești în acest articol numeroase informații utile despre finanțarea prin factoring și rolul ei în dezvoltarea armonioasă a unei companii.

Ce este factoringul?

Factoringul este în esență o soluție de finanțare sigură la care pot apela antreprenorii în vederea asigurării unui flux de numerar, necesar pentru sprijinirea dezvoltării afacerii. Pentru business-urile la început de drum, factoringul este soluția care deschide multiple posibilități de creștere a activității, riscurile ei fiind minime. În condițiile actuale de business, antreprenorii se orientează către sursele de finanțare care le aduc cele mai multe avantaje.

Cerințele care trebuie îndeplinite în cazul accesării acestui serviciu de factoring pot varia de la un caz la altul, în funcție de instituția financiară aleasă. În ceea ce privește factoringul, comportamentul de plată al clienților este un criteriu esențial pe care instituțiile îl iau în calcul, acesta fiind mult mai important decât situația financiară a firmei.

Finanțarea de acest tip este mult mai ușor de accesat în comparație cu linia de credit clasică, datorită faptului că aceasta este susținută de creanțele aferente ale facturilor care trebuie încasate.

În urma alegerii acestei soluții financiare, în contractul de factoringul vor fi implicate trei părți și anume:

 • Societatea comercială;
 • Clienții;
 • Instituția financiară.

Ce avantaje oferă factoringul?

Această soluție financiară este foarte apreciată de către antreprenori datorită avantajelor pe care le prezintă:

 • Facil de accesat, în comparație cu alte tipuri de finanțare;
 • Îmbunătățește fluxul de numerar;
 • Reduce riscul privind neîncasarea facturilor de la clienți, acestea fiind colectate de către instituția financiară;
 • Implică costuri reduse atunci când clienții plătesc în timp util;
 • Nu are implicații în ceea ce privește gradul de îndatorare al companiei;
 • Previne blocajele financiare;
 • Prezintă o mai mare flexibilitate, comparativ cu alte surse de finanțare.

Prin urmare, factoringul furnizează numeroase beneficii pentru afacerile aflate la început de drum, care-și doresc să își mențină o stabilitatea financiară și să se dezvolte într-un mod sigur și eficient.

Cine poate să apeleze la serviciile de factoring?

Factoringul este un serviciu aflat la îndemâna tuturor firmelor aflate la început de drum, care nu au un istoric de creditare și care întâmpină obstacole în ceea ce privește accesarea unei linii de credit.

Astfel, pentru a evita un proces complicat de obținere a unui credit, antreprenorii pot apela la factoring, o sursă de finanțare flexibilă, care asigură un flux de numerar necesar pentru continuarea în parametrii normali a activității derulate.

Afacerile care aparțin unor domenii de activitate considerate a fi riscante de către bănci, pot să se orienteze către factoring, acesta fiind una dintre soluțiile sigure prin care își pot dezvolta activitatea. De asemenea, serviciul poate fi accesat și de companiile care se confruntă cu cu un scoring mai slab din punct de vedere financiar și au nevoie de sprijin financiar pentru a depăși cu succes această situație.

Ce tipuri de factoring există?

Factoringul poate avea mai multe forme, alegerea lui depinzând de:

 • Modalitatea de preluare și a administrare a creanțelor;
 • Momentul plății creanțelor de către în instituția financiară;
 • Confidențialitatea operațiunii;
 • Dreptul de regres;
 • Participanții la operațiune.

În funcție de modalitatea de preluare și administrare a creanțelor, factoringul poate fi parțial sau total, în primul caz fiind selecționate facturile, în timp ce în al doilea sunt preluate toate. De asemenea, ținând cont de momentul de plată al creanțelor de către factor, factoringul poate fi cu plată imediată, la scadență sau mixt, caz în care ultima variantă reprezintă plata facturilor în două tranșe la date diferite.

Factoringul poate fi închis sau deschis, în funcție de confidențialitatea pe care o dorește  societatea comercială. Astfel, clienții pot fi sau nu informați cu  privire la faptul că s-a apelat la factoring. În cazul în care factoringul este clasificat în funcție de regres, acesta poate fi cu sau fără regres, maniera de plată având implicații diferite de la un caz la altul.

Factoringul se poate distinge și în funcție de participanții la operațiune, în acest fel putând fi intern sau internațional. Factoringul intern presupune desfășurarea activității pe teritoriul aceleiași țări, în tot procesul fiind implicat un singur factor. În schimb, factoringul internațional presupune încheierea unui contract comercial internațional, caz în care sunt implicați doi factori și anume cel de import și cel de export.

Concluzie

Business-urile care se confruntă cu probleme financiare, pot apela cu încredere la serviciul de factoring.

Factoringul este dintre cele mai accesibile și avantajoase surse de finanțare pentru firmele aflate la început de drum. Acesta implică o sursă flexibilă și rapidă de capital și ajută la îmbunătățirea cash-flow-ului, garantând o monitorizare atentă a cheltuielilor curente.

Avantajele pe care le prezintă acest serviciu au un impact pozitiv asupra viitorului financiar al companiei, obiectiv pe care îl urmăresc toate companiile, mai ales cele aflate la început de drum. Apelând la factoring, antreprenorii pot să-și sprijine și să își protejeze afacerea, reușind să facă față tuturor provocărilor ce pot apărea în mediul de business.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News