CEJ nu scuteşte de taxe vamale bunurile produse în coloniile israeliene

2

Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a decis joi că produsele israeliene realizate în coloniile israeliene din teritoriile palestiene nu vor fi exceptate de la taxele vamale în UE, o hotărâre care, comentează publicaţia germană Der Spiegel, are ample implicaţii politice.

La prima vedere, decizia ca aceste produse să nu poată fi importate în regim de duty-free, asemenea tuturor celorlalte bunuri produse în interiorul graniţelor din 1967 ale Israelului, ar putea părea o minoră dispută vamală care implică suma modică de 19.156 de euro. Realitatea este însă alta: decizia UE întăreşte poziţia Bruxellesului în privinţa politicii israeliene de colonizare a teritoriilor palestiniene.

Cazul implică un apel făcut de către compania de filtrare a apei Brita împotriva unei decizii a unei curţi din Hamburg potrivit căreia compania trebuie să plătească taxe vamale pentru nişte maşini de carbogazificare a băuturilor, produse de Soda-Club, o companie cu sediul în Maale Adumim, cea mai mare colonie israeliană din Cisiordania.

Compania scrisese pe produse “Made in Israel” şi susţinuse că acestea trebuie exceptate de la taxele vamale. În 2002 însă, principalul oficiu vamal din Hamburg a pus sub semnul întrebării această practică şi şi-a contactat organismul omolog israelian pentru a afla unde anume fuseseră exact produse maşinile. La întrebarea dacă produsele nu au fost realizate în coloniile israeliene, agenţii din Hamburg nu au primit niciun răspuns, aşa că le-au aplicat taxa.

Tribunalul din Hamburg a decis că impunerea de taxe vamale era permisă, însă Brita a contestat decizia. În replică, curtea de apel din Hamburg a cerut CEJ să dea o ‘decizie preliminară’ care ar reglementa acest aspect în cele 27 de state membre ale UF.
Uniunea Europeană (UE) sprijină ideea creerii unui stat separat pentru palestinieni şi a refuzat să recunoască oficial pretenţiile Israelului asupra Maale Adumim şi a altor colonii. În acelaşi timp, UE este a doua cea mai mare piaţă din lume pentru produsele israeliene, după SUA.

În 2008, companiile israeliene au exportat produse în valoare de 12 miliarde de euro spre Europa. Se estimează că o treime din aceste bunuri sunt fie total, fie parţial, produse în teritoriile ocupate.
La mijlocul anilor ’90, UF a semnat acorduri separate cu Israelul şi cu Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei, reprezentând Autoritatea Naţională Palestiniană din Fâşia Gaza şi Cisiordania, care permiteau ambelor exportul de produse industriale către UE, în regim de duty-free.

Cu toate acestea, într-o conferinţă de presă care a însoţit decizia sa de joi, curtea din Luxemburg a decis că coloniile israeliene din teritoriile ocupate reprezintă ‘o terţă parte’, care nu face parte din acorduri. În consecinţă, a decis curtea, produsele realizate în Cisiordania nu cad sub auspiciile Acordului CE cu Israelul şi, prin urmare, nu fac obiectul tratamentului preferenţial impus de acord. În consecinţă, Germania are dreptul de a impune acestor produse taxe vamale.

De asemenea, decizia curţii a atins şi problema informării corecte, din partea autorităţilor israeliene, a locului exact de provenienţă al produselor. La începutul acestei săptămâni, într-o vizită la Bruxelles, liderul palestinian Mahmoud Abbas le ceruse europenilor ‘să nu investească în coloniile israeliene şi să boicoteze produsele’ realizate de acestea.
Potrivit Der Spiegel, decizia CEJ va afecta o gamă variată de produse, printre care mărfuri alimentare, medicamente, cosmetice, textile, produse din plastic şi metal, în condiţiile în care multe dintre acestea erau realizate în teritoriile palestiniene, unde forţa de muncă era mai ieftină. Pe viitor, plătirea de taxe vamale în UE va face aceste produse mai scumpe.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata