O monedă care poarte numele de „polul lui Carol I”, ar valora între 100.000 și 250.000 de euro

Foto: infofinanciar.ro
27

O monedă care datează din timpul domniei lui Carol I te poate îmbogăți peste noapte. Cu toate acestea, șansele de a intra în posesia acesteia sunt destul de mici, având în vedere raritatea ei.

Concret este vorba despre moneda din timpul domniei lui Carol I și a fost bătută în primii săi ani de la venirea în țară. Aceasta a ajuns să poarte numele de „polul lui Carol I”.

La vremea respectivă Principatele Române nu avea dreptul de a bate o monedă, ele fiind sub suveranitatea Imperiului Otoman. Aceasta a reprezentat prima emisiune monetară a statului român în anul 1868.

Turcii au topit majoritatea acestor monede

Din datele specialiștilor de la Academia Română, reiese că au fost bătute doar 200 astfel de monede și majoritatea lor au fost confiscate de Imperiul Otoman.

În plus, turcii au topit majoritatea acestor monede, fiind văzute ca un semn de contestare a autorității Porții. Iar numărul exact al monedelor rămase intacte nu este în prezent cunoscut.

În prezent, având în vedere raritatea și semnificația lor, monedele ar valora între 100.000 și 250.000 de euro, conform mai multor estimări din piață. Cu toate acestea, în cadrul unei licitații din anul 2010, o astfel de monedă a fost vândută cu 32.500 de dolari, scrie infofinanciar.ro.

În explicaţiile sale, „Apariția sa într-o perioadă în care statutul politic de subordonare față de Imperiul Otoman nu permitea baterea unei monede de aur a constituit o surpriză și în același timp un gest abil și temerar al Regelui Carol I de afirmare a politicii sale, orientată către obținerea independenței țării.

Moneda este una dintre cele mai mari rarități din numismatica românească, ea fiind bătută doar în câteva sute de exemplare. Raritatea monedei, datorată caracterului restrâns al seriei monetare în cauză, a contribuit la constituirea unei aure de legendă în jurul acestei mari rarități care ar fi fost distribuită doar oficialilor români, dar și trimisă ostentativ Sultanului la Constantinopol, iar despre un anumit număr de exemplare se spune că ar fi fost îngropat la temelia castelului Peleș de la Sinaia în anul 1875, așa după cum semnalează o însemnare a lui Alexandru Țigara Samurcaș din același an”, explică academicianul Emanuel Petac, șeful Cabinetului de Numismatică al Bibliotecii Academiei Române.

Scandal diplomatic iscat de această monedă

În contextul alcătuirii, are doar 6,45 grame, moneda este din 10% cupru și 90% aur și purta efigia lui Carol I.

Aşadar, „Cert este că piesa a declanșat un scandal diplomatic major, stârnind protestele Imperiului Otoman și ale Imperiului Austro-Ungar, ea nefiind niciodată pusă efectiv în circulație. Protestul austro-ungar era generat mai ales de legenda de pe avers, în care Carol I se intitula nu Domnul României (numele Statului emitent al monedei), ci Domnul Românilor. Și din acest motiv valoarea sa simbolică este una extraordinară.

Mai mult decât atât, raritatea sa este excepțională, un număr foarte mic de exemplare aflându-se în colecția Băncii Naționale a României, în muzeul acesteia, a Bibliotecii Academiei Române prin Cabinetul său numismatic, respectiv în colecția Muzeului Național de Istorie a României, totalul neatingând zece exemplare. Ca urmare, valoarea de piață a acestei remarcabile piese este de circa 100.000 euro”, explică academicianul Emanuel Petac povestea monedei.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata