Firmele care au de încasat TVA de la stat au început să fie „vânate” de bănci

Una dintre cele mai mici banci de pe piata, GarantiBank, a lansat o facilitate de credit destinata IMM-urilor (companii cu cifra de afaceri anuala de pana la 50 milioane EUR) care urmeaza sa obtina rambursari de TVA de la Ministerul de Finante. Aceste companii pot obtine un credit de maxim 90% din valoarea TVA-ului de rambursat de catre stat, in baza Raportului de Control emis de Ministerul de Finante.

.
Nerambursarea de catre stat a TVA la timp este considerata una dintre cele mai mari surse de blocaj financiar. Presedintele Asociatiei Bancherilor, Radu Gratian Ghetea, a cerut anterior oficialilor din Finante sa creeze un mecanism prin care bancile sa poate finanta companiile care au de incasat TVA de la stat, dar pina la urma nevoia bancilor mici de a creste a condus la rezolvarea acestei probleme birocratice.

Creditul GarantiBank poate fi acordat pe o perioada de maxim 3 luni si este destinat sustinerii activitatii curente a companiilor. Pentru creditele in valoare de pana la 50.000 EUR nu sunt solicitate garantii suplimentare, iar pentru sumele cuprinse intre 50.000 si 250.000 EUR sunt acceptate drept garantii si cesiunea altor creante, depozite bancare, gajuri, ipoteci, garantii FNGCIMM sau EximBank.

Citeste si:  Iaşi: Şefa Spitalului "Sfânta Parascheva" şi soţul ei, profesor universitar, arestaţi preventiv

Sursa: Ziarul Financiar

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner