Vasile Dîncu: Ministerul pregăteşte un proiect de lege pentru cei care doresc să facă stagiul militar în mod voluntar

21

În România, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, marți, că legea privind stagiul militar voluntar va fi aprobată în „foarte scurt timp”.

Românii sunt tot mai interesaţi de stagiul militar voluntar

Astfel, “Mâine avem ultima discuție și trimitem proiectul la avizare la celelalte ministere implicate. O să-i dăm drumul în foarte scurt timp”, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Oficialul de la Apărare spune că există deocamdată “cel puțin pe Facebook foarte multe cereri” pentru această formă de stagiu militar voluntar. Ministrul crede că acest interes este legat și de războiul din Ucraina, deoarece “oamenii simt nevoia să fie pregătiți pentru orice situație”.

În ceea ce privește interesul populației pentru rezerviști, există deja “1.400 de cereri” iar acest lucru este “îmbucurător” pentru că “avem de unde alege”, a spus Vasile Dîncu, la Digi24.

Când va fi lansat proiectul?

În acest sens, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunţat că instituţia pe care conduce pregăteşte un proiect de lege pentru cei care doresc să facă stagiul militar în mod voluntar.

În contextul militar actual, proiectul ar putea fi lansat peste o lună de zile şi vine după ce oficialul a spus că se confruntă cu un deficit mare de militari rezervişti.

În opinia sa, “Eu nu cred că armata ar trebui să fie obligatorie. Nici economic nu este bine, nici practic nu este bine să o faci obligatorie.

Sunt mulţi tineri care vor să aibă o pregătire militară, iar tendinţa se accentuează acum cu ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat ministrul Apărării.

În ţara noastră, el a precizat că, în urma unui sondaj, aproape 60% dintre intervievaţi, persoane cu vârste între 18 şi 35 de ani, au răspuns că îşi doresc să facă armata, însă pe termen scurt, perioadă în care “să înveţe lucruri fundamentale legate de educaţie militară”, precum să tragă cu arma sau să participe la o operaţiune militară.

Ce bani vor primi românii care vor merge voluntar în Armată?

Din acest punct de vedere, ministrul a adăugat că cei care vor merge voluntar să facă armata vor fi remuneraţi şi vor avea toate condiţiile, de la echipament la cazare gratuită.

Concret, ministrul Vasile Dîncu nu a spus care va fi nivelul soldei pentru cei care vor face armata în mod voluntar, dar se poate lua ca reper cuantumul indemnizaţiei rezerviştilor voluntari, care este de 3.000 de lei pentru perioada în care se face instrucţie şi în jur de 1.500 de lei când aceşti rezervişti stau acasă.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata