Alexandru Rafila: Sistemul de medicină de urgență face parte din sistemul medical din România

Foto: gds.ro
67

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a vorbit în ziua de marți 8 noiembrie, despre dezbaterea dintre el și Raed Arafat, cu privire la preluarea Ambulanței și a SMURD-ului. În opinia sa, Alexandru Rafila a spus că sistemul de medicină de urgență face parte din sistemul medical din România, iar nimeni nu îi va schimba părerea.

Ministrul Sănătății a susținut că „discuția este clară”, iar sistemul de medicină de urgență face parte din sistemul medical din România.

Concret, „Nu am discutat cu dânsul, m-am întâlnit în niște situații oficiale. (…) Este un bun profesionist, organizator. Discuția este clară, din punctul meu de vedere, sistemul de medicină de urgență face parte din sistemul medical din România, oricine mi-ar spune că sistemul de medicină de urgență face parte din altceva nu reușește să mă convingă”, a declarat Alexandru Rafila.

În acest context, ministrul a fost întrebat dacă a făcut vreun pas pentru preluarea Ambulanței și a SMURD-ului.

în opinia sa, „Sunt structuri de pompieri, antrenați într-un anumit mod, în descarcerare și transport. Este vorba despre instituțiile pe care noi le finanțăm integral, ele nu sunt finanțate de la bugetul de stat ci prin instituții. (…) Noi finanțăm activități pe care nu le coordonăm, una e să lucrăm împreună și alta e să le coordoneze altcineva. Eu sunt pentru lucrul împreună, lucrăm pentru dezvoltarea sistemului de medicină de urgență”, a completat Ministrul Sănătății.

Raed Arafat a vorbit despre viitoarele dotări ale SMURD

Din punct de vedere al dotărilor, Raed Arafat a vorbit anterior despre viitoarele dotări ale SMURD și a spus că vom avea 11 baze aeriene de salvare, două noi avioane care acum sunt în curs de finalizare în SUA, dar şi elicoptere sau nave de căutare maritimă.

În informaţiile sale, „Anul acesta mai deschidem o bază aeriană la Braşov, suntem întârziaţi pentru asigurarea zonei de parcare a elicopterului, adică zona de hangarare, chiar şi temporar, până se realizează la Aeroportul din Braşov, hangarul pentru SMURD. Deci pornim anul acesta în zona Braşov. Avem în zona Suceava un elicopter care este adus şi urmează să îl pornim anul viitor în zona Suceava. Noi am vrut ambele elicoptere în acest an, dar, din păcate reuşim să pornim unul şi al doilea anul viitor.

Asta ne aduce la 11 baze aeriene de salvare, la care se vor adăuga două avioane noi care deja sunt în curs de finalizare în SUA şi sper că în prima parte a anului viitor să le vedem. Trebuia să se livreze mai repede, dar cu toate problemele de semiconductori, a fost o mică întârziere, dar o să le avem. Deja unul este vopsit complet, celălalt este pregătit medical. Acum celălalt merge la vopsit, primul, cel vopsit, va merge la pregătire medicală în interior. Vor fi Terapii Intensive pe aripi. Vor fi două locuri de Terapie Intensivă complet dotate şi care au posibilitate de ECMO, de plămân artificial, nu vorbm de ventilator simplu, vorbim de plămân artificial, au posibilitate de incubator, au incubator care permite transport de nou-npscut în stare critică”, a declarat Raed Arafat.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online