Atacurile Rusiei a forţat Ucraina să suspende exporturile de electricitate începând cu data de 11 octombrie 2022

38

Luni dimineața, armata lui Vladimir Putin a efectuat mai multe atacuri cu rachete asupra infrastructurii energetice din Ucraina, ceea ce l-a determinat pe ministrul ucrainean al Energiei să oprească exporturile de electricitate către Uniunea Europeană.

În afirmaţiile sale, „Atacurile cu rachetă de astăzi, care au lovit centralele termoelectrice şi sub-staţiile electrice au forţat Ucraina să suspende exporturile de electricitate începând cu data de 11 octombrie 2022, pentru a-şi putea stabiliza propriul său sistem energetic”, este mesajul publicat de către ministrul ucrainean al Energiei pe pagina sa oficială de internet.

Concret, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Federația Rusă a lovit cu zeci de rachete și drone iraniene Shahed. Rachete au vizat Kievul, dar și regiunile Hmelniţki, Liov, Dnipro, Viniţa, Zaporojie, Sumî, Harkov şi Jitomir.

Atacurile de luni au fost cele mai ample

Ministrul ucrainean al Energiei a spus că atacurile asupra sistemului energetic au fost cele mai ample de la începutul războiului și până acum. De asemenea, el a mai spus, în cadrul unei emisiuni televizate, că atacurile asupra lanțului de aprovizionare au avut ca scop îngreunarea acestui proces.

În contextul economico-financiar, în luna iunie a acestui an, ministrul Herman Halushchenko spunea că speră să strângă suma de 1,5 miliarde de euro până la finalul acestui an, de pe urma exporturilor de electricitate spre Uniunea Europeană, aceasta fiind principala sa piață de export.

Mai mult decât atât, grupul Ukrenegro a anunțat că în perioada 30 iunie – 9 octombrie a câştigat 4,9 miliarde de hrivna, echivalentul a 131 milioane de dolari, de pe urma exporturilor de electricitate spre Slovacia şi România.

Liderii UE caută soluții pentru criza energetică

În acest sens, liderii din Uniunea Europeană s-au reunit la Praga pentru a căuta soluții în ceea ce privește criza energetică. Printre măsurile luate în discuție se numără și plafonarea prețului gazelor naturale, adusă în discuție de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În urma acestor atacuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel pentru noi sancţiuni care să vizeze sectorul energetic al Rusiei precum şi pentru noi arme, într-un moment în care blocul comunitar vrea să îşi menţină sprijinul pentru Ucraina şi să menţină o linie dură împotriva Kremlinului.

Astfel, „Trebuie să fim puternici, până la victoria noastră comună, să apărăm ceea ce preţuim atât de mult”, le-a spus Zelenski liderilor UE într-un mesaj video. „Trebuie să investim acum în apărarea noastră, în securitatea noastră, în cooperarea noastră, cât de mult posibil”, a mai spus preşedintele Ucrainei.

De asemenea, liderii UE au discutat modalităţi prin care să protejeze mai bine infrastructura vitală, în urma scurgerilor de gaze apărute la conductele Nord Stream, scurgeri care ar fi fost provocate de acte de „sabotaj”.

Însă, în centrul atenţiei s-au aflat dezacordurile mari cu privire la modul cum ar trebui abordată criza energetică, în condiţiile în care cele 27 de state membre s-au ciondănit cu privire la cel mai bun plan prin care vor să încerce să coboare preţurile.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro