Care sunt condițiile Kievului pentru începerea negocierilor de pace cu Rusia?

52

Comandantul forţelor ucrainene, generalul Valeri Zalujni, afirmă că i-a spus omologului său american, generalul Mark Milley, şeful Statului Major Întrunit al armatei SUA, că „armata ucraineană nu va accepta nicio negociere, niciun acord şi nicio decizie de compromis” în conflictul pe care îl are cu Rusia.

Casa Albă: Momentul nu este oportun pentru negocieri

Astfel, „Există o singură condiţie pentru negocieri – Rusia trebuie să părăsească toate teritoriile ocupate”, a declarat Valeri Zalujni pe canalul său de Telegram, după ce în ultimele săptămâni generalul american Mike Milley a pledat în discuţii interne la Casa Albă pentru negocieri între Kiev şi Moscova, pe măsură ce iarna se apropie, iar trupele în teren s-ar putea afla într-un blocaj, relatează CNN.

În plus, „L-am asigurat [pe generalul Mark Milley] că vom lupta atât timp cât vom avea puterea necesară. Scopul nostru este de a elibera întregul teritoriu ucrainean de sub ocupația rusă. Nu ne vom opri de la această cale sub nicio formă”, a mai precizat acesta.

Dar poziţia lui Milley nu este susţinută pe scară largă de echipa de securitate naţională a preşedintelui Joe Biden, inclusiv de secretarul de stat Antony Blinken şi de consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan. Niciunul dintre ei nu crede că este momentul să facă un efort serios pentru discuţii cu privire la Ucraina, a scris CNN citând surse de la Casa Albă.

Pledoaria lui Milley pentru pace a devenit publică însă chiar în momentul în care Ucraina a recucerit oraşul Herson. În comentarii făcute miercuri la Clubul Economic din New York, Mike Milley a lăudat armata ucraineană pentru că a luptat cu Rusia până a adus-o într-un impas, dar a spus că o victorie militară categorică nu este la îndemână pentru Kiev.

Ucraina continuă ofensiva la Harkov

Valeri Zalujni a declarat luni că i-a transmis lui Milley că situaţia de pe front este stabilă şi controlată, acțiunile trupelor ruse din Belarus fiind constant monitorizate.

Astfel, „Monitorizăm îndeaproape acţiunile inamicului de la graniţa cu Republica Belarus şi construim un scut fiabil pentru a proteja Ucraina din nord”, a declarat generalul ucrainean.

Mai mult, „Forţele de apărare, în pofida rezistenţei înverşunate a trupelor de ocupaţie, continuă acţiunile ofensive în sectorul Harkov”, a precizat Zalujni. Comandantul forţelor ucrainene a mai declarat că forţele ruseşti au atacat în mod activ pe mai multe fronturi din regiunea Doneţk, dar nu au avut succes.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro